Boligpriserne steg i juli - men farten aftager

Vi forventer, at farten kommer til at aftage yderligere over den kommende tid.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Bolighandlerne buldrer videre - sidste uge bød på højeste hussalg under coronakrisen

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Boligsiden viser, at boligpriserne igen steg i juli. Huspriserne med 0,8%, lej­lig­heds­pri­ser­ne med 0,1% og som­mer­huspri­ser­ne med 0,8%.

Fælles for alle er dog, at pris­stig­nin­ger­ne sker i et langsommere tempo, end det vi hidtil har været vidne til under store dele af coronakrisen. For alle tre boligtyper bød juli på den langsomste prisstigning siden vinter. Og tager vi tilmed højde for sæsonen i bo­lig­pris­ud­vik­lin­gen, så er der for huse og lejligheder ligefrem tale om den laveste prisstigning i 14 måneder.

Farten på boligpriserne er gået et skridt ned, og de vanvittige prisstigninger på boligmarkedet er blevet lidt mindre vanvittige. Der er dog stadig tale om fremgang, og ikke tilbagegang, men altså i et lidt langsommere tempo. Det er blot endnu et vidnesbyrd om, at boligmarkedet har banet vejen ind til en ny og en anelse mere rolig fase. Vi har allerede set, at han­del­sak­ti­vi­te­ten er faldet, samt et udbud der langt om længe har løftet sig. Netop treenigheden med lavere efterspørgsel, et øget udbud og endelig de langsommere prisstigninger er ventet og skal ses positivt på.

Vi forventer, at farten kommer til at aftage yderligere over den kommende tid. Udbuddet af huse, lejligheder og sommerhuse er på fem måneder steget med henholdsvis 5%, 29% og 40%. Et højere udbud vil levere noget ilt til et boligmarked, som har løbet sig selv forpustet gennem det forgangne år. Hertil er renterne steget, mens priserne er kommet op i et niveau, hvor færre danskere har både mulighed og lyst til at være med. Dermed peger rigtig meget på, at farten og pris­stig­nin­ger­ne på boligmarkedet har toppet. Vi ser markedet entrere en ny fase og vende tilbage mod en mere normal hastighed.

Årsstigningen i priserne er imidlertid fortsat to-cifrede, men meget tyder på, at vi har set toppen. I juli var huspriserne 14,5% højere sammenlignet med året før, mens det for lejligheds- og som­mer­huspri­ser­ne var 15% og 24% højere. Selvom der fortsat er tale om ekstreme årlige prisstigninger, så er det lidt lavere end for blot nogle måneder siden. De årlige prisstigninger toppede i maj med prisstigninger på huse, lejligheder og sommerhuse på henholdsvis 16%, 18% og 26%. Vi forventer, at de årlige pris­stig­nings­tak­ter fortsætter med at falde over den kommende periode.

Antallet af bolighandler er droslet markant ned efter rekorden i marts. Der er dog langt fra tale om et marked i tomgang, men ikke desto mindre et fald i aktiviteten. I juni blev der handlet godt 9.000 huse, lejligheder og sommerhuse, mens der i marts blev handlet næsten 12.000. Set for de enkelte boligtyper er junis han­del­sak­ti­vi­tet 18% lavere for huse i forhold til rekordmåneden i marts, mens lejligheder og som­mer­hus­hand­ler­ne lå 33% lavere.

Relaterede artikler