Boligkøbere får mere at vælge mellem - udbuddet stiger for 5. måned i træk

Antallet af Til Salg-skilte i de danske boliger og sommerhuse med lidt mere end 200

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Bolighandlerne buldrer videre - sidste uge bød på højeste hussalg under coronakrisen

Nye tal fra Boligsiden viser, at det samlede udbud af boliger stiger for femte måned i træk. I juli steg antallet af Til Salg-skilte i de danske huse, lejligheder og sommerhuse med lidt mere end 200 boliger, og alle tre boligtyper trækker op. Det er en begrænset stigning i sig selv, som blot svarer til 0,6%, men det kommer i forlængelse af foregående fire måneder, hvor der også har været pil op på udbuddet.

Bolighandlerne er faldet efter en vanvittig tid, og det giver nu langt om længe liv til, at udbuddet kan komme op. De flere boliger til salg giver køberne bedre kort på hånden i jagten efter drømmeboligen. Det er også tiltrængt og med stensikkerhed savnet, efter udbuddet raslede ned i 11 måneder i streg under coronakrisen, som sendte det ned i det laveste niveau i halvandet årti.

Flere elementer peger på, at boligmarkedet er på vej ind i en ny og lidt langsommere fase efter en hæsblæsende periode. Efterspørgslen er fortsat høj, men har senest taget et skridt ned. Det lidt langsommere tempo sker i forbindelse med, at mange har fået opfyldt deres boligdrøm gennem det seneste år. Samtidig er vi på vej ud af coronakrisen, som tidligere har budt på nedlukning og mere tid i hjemmet, hvilket har skubbet yderligere til bo­li­gin­ter­es­sen. Men en del af coronaens effekt på boligmarkedet ser ud til at være et overstået kapitel i takt med nor­ma­li­se­rin­gen. Endelig er renterne steget, som også påvirker efterspørgslen i nedadgående retning.

Den høje efterspørgsel under coronakrisen kombineret med det laveste udbud siden 2006 skabte cocktailen for markante prisstigninger på boligmarkedet. De seneste tal viser, at hus- og lej­lig­heds­pri­ser­ne i dag er 15% og 17% højere end for et år siden, mens som­mer­huspri­ser­ne er eksploderet med mere en 25% i samme periode. Den seneste tid er stig­nings­tak­ten dog gået ned, og det giver sammen med det øgede udbud et klart indtryk af, at boligmarkedet er på vej ind i en ny og langsommere fase.

Relaterede artikler