Bolighandlerne ligner nu tiden før krisen

Boligmarkedet lander blødt.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Bolighandlerne ligner nu tiden før krisen

Nye tal fra Boligsiden viser, at oktober bød på 7.136 bolighandler med huse, lejligheder og sommerhuse. Deler vi op mellem de enkelte boligtyper, så blev der i oktober handlet 4.747 huse, 1.628 lejligheder og 761 sommerhuse.

Han­del­sak­ti­vi­te­ten falder en anelse fra september, men ligger i bund og grund meget tæt på de foregående tre måneder. Niveauet er i sig selv på et ganske højt niveau og så godt som identisk med i 2019, som tegner sig for tiden før coronakrisen. I de foregående tre måneder er der i gennemsnit blevet solgt i underkanten af 7.400 om måneden. Bolighandlerne toppede tidligere på året i marts, hvor handlerne næsten var oppe og runde 12.000.

Boligmarkedet lander blødt. Man kunne have frygtet en hårdere landing efter en vanvittig flyvehøjde tidligere på året, men landingen har været ganske rolig uden turbulens og sidevind. Oktobers handelstal ligner helt utrolig meget det, som boligmarkedet oplevede før krisen, og det var vel at mærke et marked i rigtig fin form. Også fra pris­ud­vik­lin­gen ser vi den bløde landing, hvor priserne stadig stiger, men i langsomste fart i halvandet år.

Baggrunden for det langsommere tempo på boligmarkedet er, at mange danskere har fået opfyldt boligdrømmen under coronakrisen. En stor del af coronaeffekten er samtidig fordampet med genåbning og normalisering. Og selvom visse restriktioner er kommet tilbage på bordet med den seneste tids smittestigning, så forventer vi ikke, at det giver boligmarkedet ny markant flyvehøjde, som vi så det tidligere i coronakrisen. Hertil kan vi lægge, at renterne er mærkbart højere i dag end tidligere på året, og sidst men ikke mindst betyder det store prisstigninger, at færre har mulighed og formentlig også lyst til at være med.

Også pris­stig­nin­ger­ne er dampet af. De seneste tal fra Boligsiden viser, at priserne på huse i oktober steg med marginale 0,04% og på lejligheder med 0,2%. Det er det laveste niveau i halvandet år, som det seneste måneder har bidt sig fast Tidligere på året var den månedlige prisstigning oppe og runde 2% for både huse og lejligheder.

Relaterede artikler