Antal Til Salg-skilte på boligmarkedet ligger bomstille

Boligmarkedet er gået ind i en ny og mere langsom fase.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Antal Til Salg-skilte på boligmarkedet ligger bomstille

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Finans Danmark viser, boligudbuddet stort set har været uændret i tre måneder nu. I oktober faldt udbuddet med beskedne 2 boliger, hvilket svarer til en ændring på sølle -0,006%.

Det betyder, at 34.181 huse, lejligheder og sommerhuse i dag bærer et Til Salg-skilt. I de foregående måneder ændrede udbuddet af boliger sig med 0,0% og -0,4%. Boligudbuddet bundede i februar og ligger i dag 12% højere. Sammenligner vi dog med for et år siden, så er udbuddet i dag 12% lavere og ligger stadig tæt på sit laveste siden 2006.

Deler vi op mellem boligtyperne, så steg udbuddet af huse i oktober med 187, hvilket svarer til en stigning på 0,8%, så der i dag står 23.706 huse til salg. Det er samtidig 13% færre end for et år siden. For lejligheder steg udbuddet i oktober med 12 lejligheder og 0,1% og er en smule højere end for et år siden. Der står i dag 5.989 lejligheder til salg. Som­mer­hus­mar­ke­det fortætter med mærkbare fald i antallet af Til Salg-skilte. I oktober faldt udbuddet med 4,3% til 4.486 sommerhuse og er 20% lavere end for et år siden.

Den korte konklusion er, at boligkøberne har fået en lille smule bedre forudsætninger i jagten på drømmeboligen uden dog at stå med decideret gode kort på hånden. Hastigheden på boligmarkedet er gået ned, og stigningen i udbudspriserne er bremset op, som giver lidt mere manøvrerum for boligkøberne. Men man står som køber stadig overfor noget nær det laveste antal boliger at vælge mellem i 15 år, og det ligger i de her måneder fuldstændig bomstille.

Udbudsprisen for huse var uændret i oktober og ligger 10% højere end for et år siden. For lejligheder steg udbudsprisen med 0,6% og ligger i dag ligeledes 10% højere end for et år siden. Prisen på udbudte sommerhuse faldt 0,2% i oktober og ligger 29% over sidste års udbudspriser.

Boligmarkedet er gået ind i en ny og mere langsom fase, som ser ud til at ave bidt sig fast. Pris­stig­nin­ger­ne er i dag væsentligt lavere end tidligere under coronakrisen, og også han­del­sak­ti­vi­tet faldet tilbage igen og minder mere om en tid før corona. Mange har fået opfyldt boligdrømmen gennem det seneste år, genåbning og normalisering af samfundet trækker en del af coronaeffekten ud af boligmarkedet, renterne er i dag højere, og endelig er der færre som har råd og formentlig også lyst til at være med på et boligmarked, hvor rekorderne det seneste år har stået i kø.

Relaterede artikler