2021 har budt på én lang rentestigning

1,5%-lånet m. afdragsfrihed kan være i spil igen fra i morgen.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

2021 lagde ud med kursrekord på 0,5%-lånet med afdrag, som krydsede kurs 98. Siden er renterne steget støt, og derved sendt kurserne ned, hvor 0,5%-lånet aktuelt har en kurs på lige under 93.

Den seneste rentestigning betyder, at 1,5%-lånet med afdragsfrihed fra Totalkredit kan være på vej i spil igen fra i morgen. Lånet handler p.t. til en gen­nem­snits­kurs lige under 100, hvor der dog er tale om meget små og få handler, så mål­stregs­fo­to­et skal formentlig i brug senere på dagen. Ender lånet med en gen­nem­snits­kurs under 100, så er lånet tilbage på hylderne fra i morgen.

De danske boligrenter har haft pil op i 2021, og vi nærmer os med hastige skridt det højeste renteniveau i 9 måneder, hvor vi skal tilbage til starten af juni sidste år for at finde tilsvarende. De stigende renter betyder, at vi kan få 1,5%-lånet med afdragsfrihed tilbage i spil for boligejerne i morgen, hvis gen­nem­snits­kur­sen ender under 100, når dagen er omme. Derudover begynder de sidste ned­kon­ver­te­rings­mu­lig­he­der for boligejerne at smuldre, hvor de ellers i snart to år har været forkælet med netop den mulighed ved stort hver eneste op­si­gel­ses­frist. Heldigvis har mange boligejere fået ordnet ned­kon­ver­te­rin­gen ved tidligere lejligheder.

De stigende renter påvirker naturligvis også de tusindvis af nyslåede boligejere, som p.t. står over for valg af finansiering. Når renten stiger, så gør det det selvsagt dyrere at finansiere et boligkøb. I en historisk kontekst er et realkreditlån med 1,5% i rente dog stadig lav. I tillæg har ren­testig­nin­gen ikke været så kraftig, at det kommer til at skubbe det buldrende boligmarked ud af kurs. Forskellen i den månedlige ydelse efter skat på et lån på 1 mio. kr. med afdrag er 170 kr., hvis vi sammenligner et 0,5%-lån optaget til kurs 98 i starten af januar contra et 1%-lån optaget til kurs 96,8 i dag.

Relaterede artikler