Udbuddet af boliger rasler ned - laveste i 14 år

I alt står der i dag 44.783 boliger til salg.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Højeste antal lånetilbud fra realkreditten i 12 måneder

Morgenfriske tal fra Boligsiden viser, at boligkøberne oplever at have stadig færre boliger at vælge mellem. I alt står der i dag 44.783 boliger til salg, hvilket er et fald på næsten 1.600 i forhold til for blot en måned siden. Siden sidste år er udbuddet af boliger faldet med mere end 10.000 boliger, og det svarer til, at 19% færre boliger til salg. Kobler vi længere statistikker på Boligsidens, er der aktuelt tale om det laveste boligudbud i 14 år.

Boligkøberne oplever i øjeblikket måned efter måned at få ringere vilkår og færre boliger at vælge mellem, når den næste drømmebolig skal findes. Siden sidste år er næsten hvert femte Til salg-skilt forsvundet, og udbuddet rammer nu det laveste i næsten halvandet årti. Det dalende udbud skyldes dels et boligmarked i en rivende hastighed de seneste måneder, hvor boligerne næsten er revet ned fra hylderne hos mæglere. Men samtidig skyldes det også en lidt større forsigtighed hos de overvejende sælgere, som overordnet har virket en anelse mere til­ba­ge­hol­den­de med at sætte boligen på markedet.

Vi ser dog et potentiale for, at retningen for det dalende udbud kan vende over den kommende periode, og pilen på udbuddet dermed vil begynde at pege lidt op igen. På den ene side forventer vi en lavere han­del­sak­ti­vi­tet i den kommende tid, mens overvejende boligsælgere også vil være mere tilbøjelige til at sætte boligen til salg som følge af, at boligmarkedet er gået nådigt og robust gennem den første del af coronakrisen. Det kan være med til at give lidt ro.

Det faldende udbud i juli måned opleves for samtlige boligtyper. I juli faldt udbuddet af huse med 3,4%, så huskøberne i dag har 30.703 huse at vælge mellem. Siden sidste år er udbuddet af huse faldet med mere end 15% og er sendt ned på det laveste siden 2007. Også udbuddet af lejligheder fortsatte nedgangen i juli med -2,7%. Det betyder, at der i dag står 6.993 lejligheder til salg, og samlet set er lej­lig­heds­ud­bud­det faldet med næsten 17% siden sidste år. Også som­mer­hus­kø­ber­ne oplever at have langt færre huse at vælge mellem. Her må man flokkes om de 7.087, der aktuelt står til salg, som er 2,3% færre end i sidste måned. Især udbuddet af sommerhuse er braget ned, og ligger nu knap 34% lavere end for et år siden.

Det lavere boligudbud er med til at holde hånden under boligpriserne. Vi har set et boligmarked gå gennem den første del af krisen uden større prisfald til trods for det ekstreme slag, som coronakrisen har pådraget dansk økonomi med foreløbig næsten 50.000 flere i ledighedskøen. Det hænger blandt andet sammen med et i forvejen robust og stabilt boligmarked, men også at det faldende udbud betyder, at boligkøberne flokkes om stadig færre boliger, og det er således med til at holde hånden under priserne. Vi forventer, at både han­del­sak­ti­vi­tet og boligpriserne vikl gå et efterår i møde med pil ned. Der vil dog alene være tale om relativt moderate fald, som må betegnes som yderst milde, hvid man sammenligner med de prisfald, som man så i forbindelse med finanskrisen. Så trods en mørk og dyster tid for økonomien som helhed, er vi på mange måder fortrøst­nings­ful­de og relativt optimistiske for boligmarkedet, som står godt rustet til den aktuelle modvind.

Relaterede artikler