Udbuddet af boliger i frit fald

I august dalede antallet af udbudte boliger med 842 boliger.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Færre tvangsauktioner i juni

Helt friske tal fra Boligsiden viser, at boligudbuddet fortsætter med at rasle ned. I august dalede antallet af udbudte boliger med 842 boliger, så der her ved indgangen til september står 44.168 boliger til salg. Det er næsten 19% færre end for et år siden! Med den dalende udvikling er det samlede udbud af boliger banket ned til det laveste siden 2006.

Boligkøberne har fået væsentligt ringere kort på hånden i jagten på drømmeboligen, og det er bredt set nu 14. måned i træk, at udbuddet af boliger falder. Vi skal mere end et år tilbage, før boligkøberne ligefrem oplevede at få mere at vælge mellem. Det hører virkelig til sjældenhederne, at vi går gennem et forår, hvor Til salg-skiltene ikke myldrer frem, men det seneste år har udbuddet af boliger kun kendt én vej, og det er ned. Den seneste tids dyk i boligudbuddet skyldes dels et boligmarked i ekstrem høj hastighed med mange handler, som er gået hånd i hånd med en lidt større forsigtighed hos overvejende sælgere. Udbuddet har kort og godt slet ikke kunne følge med appetitten på at købe ny bolig, og det får altså udbuddet til at falde til det laveste i 14 år.

Ser vi fremad, så har vi en forventning om, at boligudbuddet igen vil begynde at pege op. Selvom vi typisk ikke ser et stigende boligudbud i efteråret, så er 2020 på mange måder usædvanligt. Bag forventningen til et stigende boligudbud er dels en lidt lavere han­del­sak­ti­vi­tet på boligmarkedet, dels at flere overvejende boligsælgere bliver mere tilbøjelige til at sætte boligen til salg i takt med, at boligmarkedet er gået ganske nådigt gennem første del af coronakrisen.

Faldet i antallet af udbudte boliger er bredt funderet på boligtype, og ingen går som sådan fri. For huse er udbuddet i august faldet med 1,9% og ligger nu 15% lavere end for et år siden. Der står i alt 30.245 huse til salg nu. Ser vi på lej­lig­heds­mar­ke­det, så faldt udbuddet med 0,9% i august, hvilket bringer det samlede fald siden sidste år op på 17%. I alt har 7.020 lejligheder et klistermærke med Til salg i ruden i øjeblikket.

Det suverænt største dyk i udbuddet finder vi på markedet for sommerhuse. Her faldt udbuddet med godt 3% i august og ligger nu hele 33% lavere sammenlignet med for et år siden. Med andre ord er hvert tredje sommerhus forsvundet fra markedet. Det skyldes i langt overvejende grad et som­mer­hus­mar­ked i en helt vanvittig fart gennem det meste af 2020.

De aktuelt mange købere flokkes om stadig færre boliger, og det er i sig selv med til at holde hånden under priserne. Boligpriserne er gået imponerende stærkt gennem første del af krisen til trods for et historisk dyk i BNP og en ledighed, som på et tidspunkt blev sendt 7 år tilbage i tid. Boligmarkedet er i forvejen robust i coronakrisens modvind, og det faldende udbud har så i tillæg givet priserne yderligere et modstykke til coronakrisen.

Relaterede artikler