Rentefald sender antallet af lånetilbud i vejret i januar

Boligejere og virksomheder modtog 37.109 lånetilbud.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55
Rentefald sender antallet af lånetilbud i vejret i januar

Friske tal fra Finans Danmark viser, at boligejere og virksomheder modtog 37.109 lånetilbud fra re­al­kre­di­tin­sti­tut­ter­ne i januar. Det er det højeste antal lånetilbud i en januar måned, vi har set siden 2015. Desuden er det væsentligt højere end de to foregående måneder, som bød på henholdsvis 27.234 og 22.192 lånetilbud. Dagens tal sætter dermed en tyk streg under, at januar måneds rentefald i den grad fik boligejerne til kon­ver­te­rings­fa­det. Især i den sidste uge op til op­si­gel­ses­fri­sten 31. januar gik det stærkt, og mere end halvdelen af kon­ver­te­rings­bøl­gen på 72 mia. kr. var således under opsejling her.

Det giver god mening, at antallet af lånetilbud var højere i januar end i november og december. Januar er måneden for op­si­gel­ses­frist, og det giver naturligt flere lånetilbud. Derudover bød den sidste uge op til op­si­gel­ses­fri­sten på et rentefald, primært på baggrund af frygten for, hvad Corona-virus kan gøre ved økonomien. Det sendte 1 pct. lånet meget tæt på kurs 100 i ugen op til op­si­gel­ses­fri­sten, og en del boligejere benyttede muligheden til at sikre sig en ned­kon­ver­te­ring af deres eksisterende realkreditlån til en noget nær optimal kurs. Vi er dog slet ikke i nærheden af sommerens og efterårets kon­ver­te­rings­om­fang. Det er helt naturligt, da mange allerede fik ordnet konverteringen i 2019.

Ved de to seneste op­si­gel­ses­frist­må­ne­der, i henholdsvis juli og oktober, lød antallet af lånetilbud på 48.828 og 50.870. 

1 pct. lånet er i spil igen

Rentefaldet op til op­si­gel­ses­fri­sten endte med, at gen­nem­snits­kur­sen på 1 pct. lånet gik over 100, og lånet lukkede derfor for tilbud sidste mandag. Siden er renten steget en smule igen, og det betyder, at 1 pct. lånet er i spil igen til en kurs i omegnen af p.t. 99,9.

Stod man med kon­ver­te­rings­over­vej­el­ser til denne frist, men af den ene eller anden årsag ikke fik det gjort, så venter der endnu en frist om tre måneder ved udgangen af april. Der er helt grundlæggende ikke de store udsigter til, at renterne skulle se markant anderledes ud til den tid. Vi forventer først, at renterne stiger op fra midten af 2020. Det er dog langtfra det samme som en garanti, som januar måned tydeligt har vist, hvor først spændinger i Mellemøsten og siden frygten for, hvad Corona-virus kan betyde for økonomien har sendt renterne ned.

Med de nuværende renteniveauer taler en ned­kon­ver­te­ring fortsat særligt til boligejere med 2 pct. eller højere i rente.

Relaterede artikler