På trods af stigende huspriser: Det er ikke blevet sværere at få fat i drømmeboligen

I 63 kommuner har rentefaldet overdøvet effekten af boligprisstigningerne.

Boligejerne har udsigt til 25.000 kr. mere i friværdi over det næste halvandet år

Selvom huspriserne er steget knap 30 procent siden 2012, er det i dag ikke blevet sværere at få fat i drømmeboligen. Stigende realløn og faldende renter har løftet købekraften, og tager vi udgangspunkt i en ganske almindelig familie har den i dag mulighed for at købe en bolig i flere kommuner end i 2012.

Siden 2012 er boligpriserne steget med 30 procent på landsplan, hvor mange familier i samme periode også har oplevet re­al­løns­frem­gang og hvor vi samtidig har været vidne til markant faldende renter. For at vise, hvordan disse forhold spiller ind på muligheden for at få fat i drømmeboligen, har vi taget udgangspunkt i en ganske almindelig familie bestående to voksne og to børn. Begge forældre har en uddannelse svarende til bachelorniveau og tjener tilsammen 880.000 kr. om året før skat. I 2012 kunne vores familie ikke købe en typisk bolig på 140 kvm. i 21 af landets kommuner. I dag er det i 20 af landets kommuner, hvor familien ikke har råd til at købe den typiske bolig.

Fra 2012 til i dag har familien haft en lønfremgang på 13 procent, mens familiens faste udgifter er faldet en lille smule i samme periode. Det betyder, at familiens købekraft altså ikke er blevet udhulet siden 2012, og familien kan derfor købe bolig i en kommune mere end i 2012.

I 63 kommuner har rentefaldet overdøvet effekten af bo­lig­pris­stig­nin­ger­ne, og første­år­sy­del­sen på re­al­kre­dit­lå­net er i dag mindre end i 2012. I 31 kommuner, primært beliggende omkring København, er priserne dog steget så meget de sidste 8 år, at rentefaldet ikke har været nok til at sikre en lavere første­år­sy­del­se.

I de 20 kommuner, hvor det er for dyrt for en almindelig løn­mod­ta­ger­fa­mi­lie at slå sig ned, er det dog blevet nemmere i halvdelen. I kommunerne København, Frederiksberg, Tårnby, Gentofte, Gladsaxe, Herlev, Hvidovre, Lyngby-Taarbæk, Rødovre og Rudersdal er det blevet svære for familien at købe en bolig.

Der tales meget om stigende boligpriser og særligt de københavnske boligpriser trækker mange overskrifter. Som vores analyse understreger, så er der på landsplan ikke tale om en uholdbar udvikling i priserne. De underliggende økonomiske forhold, stigende indkomster og faldende renter har øget danskernes købekraft, og det giver plads til højere priser.

Hele analysen kan læses her

Analysen er omtalt af Jyllands-Posten 5. december 2020.

Relaterede artikler