Nyt afdragsfrit 0,5 pct. lån på vej

Resultatet af et generelt hamrende lavt renteniveau.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55
Coronadyk i danskernes aktieformuer stort set indhentet i april

Et nyt fastforrentet 30-årigt lån med afdragsfrihed og 0,5 pct. i rente bliver tilgængeligt hos Totalkredit. Det er netop offentliggjort.

I sidste uge krydsede 1 pct. lånet med afdrag den magiske grænse på kurs 100 og lukkede for tilbud, og den næste der kan stå over for det scenarie er 1 pct. lånet med afdragsfrihed, som p.t. handler i kurs 99,7. I det tilfælde er alt, hvad der hedder 1 pct. lån sendt ud i kulden. Og netop det tilfælde baner nu vejen for, at et nyt 0,5 pct. lån med afdragsfrihed bliver sendt på gaden. Vi står derfor i en situation, hvor vi meget vel kan have både 0,5 pct. lån med og uden afdrag som de toneangivende 30-årige realkreditlån. Vi er i det store og hele tilbage på det renteniveau, som vi så lige op til Coronakrisens indtræden tilbage i starten af marts.

Åbningen af et 30-årigt lån med en fast rente på blot 0,5 pct. er i bund og grund resultatet af et generelt hamrende lavt renteniveau.

Hvis vi antager, at det nye 0,5 pct. lån med afdragsfrihed åbner i en kurs omkring 96,5 betyder det, at den månedlige ydelse efter skat lyder på 1.030 kr. pr. lånt million. Til sammenligning lød tilsvarende ydelse på 1.970 kr. tilbage i marts for 7 måneder siden, hvor renten på et fastforrentet 30-årigt afdragsfrit lån for en kort periode var oppe og hedde 2 pct.

Det er ikke første gang, at et 30-årigt fastforrentet lån med afdragsfrihed har en rente på 0,5 pct. Netop sådan et lån har tidligere været tilgængeligt hos Totalkredit, men røg af hylderne i forbindelse med serieskiftet, som alle re­al­kre­di­tin­sti­tut­ter gennemførte pr. 1. september. De vedvarende lave renter og den seneste tids mindre rentefald betyder så nu, at et nyt er på vej.

Ind­lås­nings­ri­si­ko­en er fortsat et vigtigt op­mærk­som­heds­punkt på 0,5 pct. lånene

Med nye ob­liga­tions­se­ri­er følger den såkaldte ind­lås­nings­ri­si­ko. Og i det nye 30-årige 0,5 pct. lån med afdragsfrihed vil der i sagens natur ikke være udstedt lån endnu, mens der i varianten med afdrag p.t. kun er udstedt for ca. 0,4 mia. kr. En tom­mel­finger­re­gel for, hvornår en serie er uden risiko for indlåsning er, når se­ri­e­stør­rel­sen runder 5 mia. kr. For små se­ri­e­stør­rel­ser på en obligation betyder rent faktisk, at man som boligejer risikerer at indfri lånet til en højere kurs, end man ellers kunne have forventet, og det derfor bliver dyrere at indfri lånet. Det har altså betydning i det øjeblik, hvor en boligejer skal sælge sin bolig eller omlægge sit realkreditlån.

Relaterede artikler