Nye realkreditlån klar til boligejerne

Totalkredit åbner i dag tre nye fastforrentede lån.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55
Nye realkreditlån klar til boligejerne

Totalkredit åbner i dag tre nye fastforrentede lån. Der er bl. a. tale om to nye 30-årige lån med 1 pct. i rente – et med afdrag og et uden.

Det sker fordi, re­al­kre­di­tin­sti­tut­ter­ne hvert tredje år udskifter de obligationer som ligger bag danskernes fastforrentede realkreditlån. Selvom der i både det nye og gamle tilfælde er tale om 30-årige lån, så er løbetiden på obligationerne forskellig. Mens de gamle obligationer udløber i 2050 og dermed er på vippen til at være under 30 år, så udløber de nye obligationer i 2053.

Der har det seneste år stået fast rente på 4 ud af 5 alle nye boliglån, som boligejerne har optaget. Derfor er det bestemt ikke helt ligegyldigt, at der nu kommer nye obligationer bag. Det har nemlig den negative konsekvens, at kursen bliver lavere, og lånet dermed bliver dyrere, men samtidig den positive konsekvens, at man er bedre beskyttet mod ren­testig­nin­ger.

Det gælder altså om at holde tungen lige i munden som boligejer i den kommende tid. Skal man optage et boliglån før den 1. september er der nemlig mulighed for at optage et realkreditlån i både den nye og nuværende variant. Vores klare anbefaling til boligejere, der skal bruge et realkreditlån inden 1. september, vil være, at man optager lånet i den nuværende obligation, da vi forventer, at kursen er lavere på de nye obligationer. Det skyldes, at løbetiden er tre år længere på de nye obligationer.

Skal man optage et realkreditlån efter den 1. september, kan man kun få et realkreditlån i de nye obligationer. Det er især relevant for dem, der står foran at skulle købe bolig i den kommende tid, da over­ta­gel­ses­da­gen bliver afgørende for, om man kan få et lån i de gamle eller nye obligationer. Det er også den primære årsag til, at Totalkredit allerede nu er ude med de nye 30-årige realkreditlån, så boligkøbere, der overtager deres nye bolig efter den 1. september, har mulighed for at kunne låse kursen fast efter denne dato, hvor de gamle obligationer fjernes fra hylderne.

Vi forventer, at kursen på de nye obligationer vil være 0,5 – 1,5 kurspoint lavere end på de nuværende obligationer. Det skyldes, som sagt, at løbetiden er tre år længere på de nye obligationer, og det tager investorerne sig betalt for via en lavere kurs. Det er samtidig årsagen til, at der i første omgang åbnes to 1 pct. lån med udløb i 2053, hvor den toneangivende rente i øjeblikket er 0,5 pct., hvis vi ser på obligationerne med udløb i 2050. Kursforskellen vil dog være størst på de 30-årige obligationer.

Selvom kursen er lavere på de nye obligationer, skal man dog huske på, at kurs­følsom­he­den er større på de nye obligationer. Det betyder, at kursen på de nye obligationer vil falde mere end på de nuværende ved en rentestigning.

Totalkredit åbner også et nyt 20-årigt lån med 0,5 pct. i rente i dag, mens et 30-årigt 0,5 pct. lån følger efter i løbet af marts. I løbet af juni forventes det, at der også kommer nye 10- og 15-årige lån på hylderne.

Relaterede artikler