Nu har mindre end 30.000 huse et Til-salg skilt plantet i forhaven
Det lave boligudbud betyder, at boligkøberne har fået væsentligt ringere kort på hånden i boligjagten.
Yderst morgenfriske tal fra Boligsiden viser, at udbuddet af huse nu er lavere end 30.000. I september faldt udbuddet af huse med 1,4 procent, og der er her ved indgangen til oktober 29.858 huse til salg landet over Vi skal derved helt tilbage til 2007 for sidst at have set et så lavt udbud.
Det lave boligudbud skyldes hovedsageligt to faktorer. Hen over sommeren har vi haft en overnormal handelsaktivitet, hvilket i sig selv har fjernet mange boliger fra markedet. Det hører virkelig til sjældenhederne, at vi går gennem et forår, hvor Til salg-skiltene ikke myldrer frem, men udsigten til prisfald, som følge af Coronakrisen, har fået mange sælgere til at udskyde boligsalget.
Det lave boligudbud betyder, at boligkøberne har fået væsentligt ringere kort på hånden i boligjagten, da boligmarkedet i dag er sælgers marked. Det forventer vi dog ikke fortsætter. Vores forventning er, at boligudbuddet vil begynde at pege op.
Vi forventer et stigende boligudbud i den kommende tid, da boligmarkedet har klaret sig bedre igennem de første 7 måneder af coronakrisen end forventet. Det vil få de sælgere, der udskød salget, til at komme tilbage i markedet, og sætte deres boliger til salg. Dertil forventer vi, at handelsaktiviteten vil finde et lavere gear.
Det er ikke kun huse, der har oplevet et faldende udbud. Udbuddet af lejligheder er 18,4 procent lavere end samme tid sidste år, og næsten hvert tredje sommerhus er forsvundet fra markedet i samme periode. Samlet set var der ved indgangen af oktober 6.766 lejligheder og 6.492 sommerhuse til salg.
Når næsten hvert 3. sommerhus i dag er forsvundet fra markedet skyldes det flere faktorer. De seneste år har man lempet låne- og udlejningsregler, hvilket har givet markedet medvind i en tid, hvor der i forvejen var realøkonomisk fremgang. Dertil betød Coronakrisen at mange forventede at holde sommerferie hjemme de næste år, og det har givet det sidste skub til mange danskere med sommerhusdrømme.
De aktuelt mange købere flokkes om stadig færre boliger, og det er i sig selv med til at holde hånden under boligpriserne. Boligpriserne er gået imponerende stærkt gennem første del af krisen til trods for et historisk dyk i BNP og en voldsom stigning i ledigheden. Boligmarkedet var før coronakrisens indtræden bundsolidt, og det lave udbud giver yderligere styrke, hvorfor vi samlet set har set priserne stige en lille smule