Hus- og lejlighedspriser knap 5% højere end for et år siden - sommerhuspriserne brager op med det dobbelte
Huspriserne var i februar lå 4,7% højere sammenlignet med for et år siden.
Netop offentliggjorte tal fra Boligsiden viser, at huspriserne i februar lå 4,7% højere sammenlignet med for et år siden. På lejlighedsmarkedet er priserne steget med 4,9%.
Det seneste års rentefald har i den grad sat skub i boligmarkedet, og prisstigningerne er aktuelt på det højeste i flere år. Der er ingen tvivl om, at rentefaldet har haft en massiv betydning for boligmarkedet, som har fået mange boligkøbere til at realisere boligdrømmen. Og det sker på et i forvejen solidt bagtæppe med rekordhøj beskæftigelse og danskernes oplevelse at få flere penge mellem hænderne med pæn reallønfremgang. 2019 var det største handelsår for huse i mere end et årti, og det ser vi reflekteret i de pænt stigende boligpriser.
Lejlighedspriserne slår med dagens tal en vaskeægte ny prisrekord med en kvadratmeterpris på 28.544 kr. Lejlighedsmarkedet har med rentefaldet og de fornuftige takter i økonomien igen fundet melodien efter en hel del modvind ellers ramte lejlighedsmarkedet bestående af strammere lånekrav, meget nybyggeri samt et prisniveau, hvor færre ønsker at købe bolig.
Sommerhuspriserne brager op og lå i februar 10,9% højere sammenlignet med året før. Sommerhusmarkedet er virkelig en historie for sig selv. Rentefaldet hjælper godt på vej, og samtidig falder udbuddet mærkbart, som også er med til at løfte priserne. Hertil er der de gode takter for økonomien, mens der fra politisk side er kommet flere tiltag senere år, herunder lempeligere lånevilkår.
Coronavirussen udgør reel risiko for boligmarkedet
Med coronavirussen massive indtog i danskernes bevidsthed og på vores risikoradar, så er der ingen tvivl om, at det negative potentiale er reelt. Det er endnu for tidligt at konkludere endeligt på virussens økonomiske konsekvenser, og om der kommer et slag til boligmarkedet, men det er så absolut en risiko, vi bør holde øje med. Det afgørende for boligmarkedet i denne kontekst er, hvor dybe spor coronavirussen kan sætte på økonomien, hvilket er betinget af hvor bredt og hvor længe sygdom og usikkerheden varer ved.
Vores hovedscenarie er, at det kan påvirke boligefterspørgslen og priserne på det korte sigt, da det for en periode kan give en vis tilbageholdenhed hos boligkøberne. Det forventer vi så samles op igen, når virussen engang kommer på afstand og inddæmmes. For nuværende forventer vi, at der fortsat er pil op med prisfremgang på boligmarkedet over det kommende år. Det økonomiske bagtæppe er bundsolidt med høj beskæftigelse og pæn fremgang i reallønnen.
Formår virussen dog for alvor at påvirke den samlede økonomi i større grad med blandt andet ledighed til følge, som der er en reel risiko for, så vil det også ramme boligmarkedet i ikke uvæsentlig grad. Og så kan det godt være, at renterne er banket i bund, som stimulerer boligefterspørgslen, men det vil blot være en hjælpende hånd i et ellers negativt scenarie. Der er den seneste tid ingen tvivl om, at udfaldsrummet på boligmarkedet er blevet større.