Det afdragsfri 1%-lån handler tæt på kurs 100
0,5%-lånet tripper i baggrunden.
Det 30-årige 1 pct. lån med afdragsfrihed fra Totalkredit har i løbet af formiddagen, i enkelte handler, handlet over kurs 100, og netop nu er gennemsnitskursen på 99,97. Som det ser ud lige nu, så ligner det ikke, at gennemsnitskursen ender over 100, men dagen er endnu ung, så der kan nå at ske meget endnu. Ender kursen dagen med et gennemsnit over 100, så lukker 1 pct. lånet med afdragsfrihed for tilbudsgivning i morgen.
Skulle det ske, at 1 pct. lånet med afdragsfrihed går over kurs 100 og lukke for tilbud, vil det være første gang i obligationens levetid, og vi vil definitivt kunne vinke farvel til begge 1 pct. lån i denne omgang, da 1 pct. lånet med afdrag allerede har været lukket i nogle uger. De danske boligejere og boligkøbere skal dog ikke fortvivle, for der står to 0,5 pct. lån klar i kulissen til kurser på omkring 97,1 på varianten med afdrag og kurs 96 på lånet med mulighed for afdragsfrihed.
Vi er næsten midtvejs i december, og i horisonten kan vi skimte næste opsigelsesfrist ved udgangen af januar. Med det nuværende renteniveau taler en omlægning især til boligejere med 2 pct. lån eller derover, men falder renten yderligere i den kommende tid, skal boligejere med 1,5 pct. lån også til at spidse ører. For så vil 0,5 pct. lånet for alvor være i et kursniveau, som gør en omlægning en overvejelse værd for disse boligejere også.
Det nuværende renteniveau er også gode nyheder for de mange, der i øjeblikket køber bolig. Når underskriften er sat på købsaftalen, skal nyslåede boligejere nemlig også tage stilling til finansieringen, og det aktuelt meget lave renteniveau er derfor særlig gunstigt for dem.
Har man i dag et 2 pct. lån med afdrag med en restgæld på 1 mio. kr. og omlægger det til et nyt 0,5 pct. lån med afdrag, så sparer man ca. 210 kr. om måneden efter skat. Omkostningen i form af gebyr og kurstab er ”tjent hjem igen” på ca. 4,5 år.
Indlåsningsrisikoen er fortsat et vigtigt opmærksomhedspunkt på 0,5 pct. lånene
Med det nylige serieskift på realkreditobligationerne den 1. september, er der dog et vigtigt opmærksomhedspunkt, som boligejerne skal have for øje, når de skal vælge finansiering. For med nye obligationsserier følger den såkaldte indlåsningsrisiko. I det 30-årige 0,5 pct. lån med afdragsfrihed er der kun udstedt ca. 0,2 mia. kr., mens der i varianten med afdrag p.t. er udstedt for ca. 3,1 mia. kr.
En tommelfingerregel for, hvornår en serie er uden risiko for indlåsning er, når seriestørrelsen runder 5 mia. kr. For små seriestørrelser på en obligation betyder rent faktisk, at man som boligejer risikerer at indfri lånet til en højere kurs, end man ellers kunne have forventet, og det derfor bliver dyrere at indfri lånet. Det har altså betydning i det øjeblik, hvor en boligejer skal sælge sin bolig eller omlægge sit realkreditlån.