Boligpriserne buldrer videre og sætter ny rekord
Sammenlignet med for et år siden er priserne i dag 5,0% og 6,6% højere for huse og lejligheder.
Netop offentliggjorte tal fra Boligsiden viser, at boligpriserne steg igen i oktober. Således steg huspriserne med 0,8%, mens lejligheder og sommerhuse steg med henholdsvis 0,9% og 0,6%. Boligpriserne er nu steget i seks måneder i træk, og sammenlignet med for et år siden er priserne i dag 5,0% og 6,6% højere for huse og lejligheder, mens sommerhuspriserne ligger hele 14,4% højere i forhold til at for et år siden.
Vi er i gang med et vildt år på boligmarkedet, hvor priserne pisker i vejret til nye rekorder, mens handlerne buldrer derudaf, og udbuddet fortsætter med at dykke. I en tid med coronakrise på alles læber er boligpriserne steget med omkring 6% for huse og lejligheder og mere end 10% på sommerhuse. Jeg kan ærligt talt godt forstå, hvis man stiller spørgsmålstegn ved det. Men sagen er, at det bygger på nogle solide grundsten i økonomien, og coronakrisen er ingen almindelig krise. Tiden er skrøbelig, men fundamentet for økonomien og boligmarkedet er ganske robust, hvor vi ikke har haft nogle større ubalancer op mod krisen, som ramte med rekordfart. Derfor har boligmarkedet også bedre kunne parere slagene fra coronakrisen. Oveni i det bidrager de lave renter til boligefterspørgslen, mens det laveste boligudbud i 14 år er med til at piske priserne i vejret.
Vi forventer, at boligpriserne skal yderligere op over den nærmeste fremtid. Det skyldes, at udbuddet fortsat er i retræte, mens handelsaktiviteten endnu er til den høje side. Det giver sælgerne gode kort på hånden, hvor boligkøberne flokkes om stadig færre boliger. Også på det længere sigte er vi fortrøstningsfulde på boligmarkedets vegne, om end det ikke kommer til at fortsætte med lige så stor fart, som hidtil. Medmindre et vaccinehåb kommer ind og slukker alle bekymringer om corona fra jordens overflade, så ser vi boligprisudviklingen komme ned i tempo til næste år.
Der er ingen tvivl om, at det lave udbud spiller en nøglerolle for boligpriserne i øjeblikket. På blot et år er udbuddet af huse dykket med 21%, mens lejligheder med et til salg-skilt er faldet med 25%. Det voldsomste dyk i udbuddet ser vi på sommerhusmarkedet, hvor antallet af udbudte sommerhuse er dykket med 41% siden sidste år. Vi ser, at udbuddet igen vil begynde at stige, når vi nærmer os foråret. Det er både en normal tendens, men vi ser også, at flere sælgere end normalt kommer ud af busken, mens handelsaktiviteten vil drosle ned. Stigningen i udbuddet vil fjerne en dominerende faktor for boligpriserne og dermed tage luften ud af det aktuelt høje tempo. Vi ser derfor en mere flad boligprisudvikling for næste år, men udbuddet kommer til at spille en stor rolle.
Når alt kommer til alt ser vi positivt på boligmarkedet, og der er ikke ved at opbygge sig nye ubalancer trods nye prisrekorder. Rekorderne kommer på en håndfast baggrund med solid økonomi inden krisen ramte, lave renter og et lavt udbud. De rekordhøje priser er med andre ord langtfra et uforklarligt fænomen. Det betyder derfor også, at boligbyrden, som er den del, vi bruger af indkomsten på boligen, ikke er steget til vejrs, selvom boligpriserne er gået gennem loftet. Boligejerne fremstår samlet set robuste udnytter samtidig det aktuelt lave renteniveau til at sikre renten.