Boligejerne fortsætter med at ruste sig til rentestigninger
Samlet set over det seneste år er omfanget af fastforrentede lån steget med knap 83 mia. kr.
Netop offentliggjorte tal fra Nationalbanken viser, at boligejerne fortsætter den stabile og konstante vandring over mod lån med lang rentebinding. I maj steg de fastforrentede lån hos boligejerne med 8,7 mia. kr., mens de variabelt forrentede lån gik tilbage med 0,7 mia. kr. Samlet set over det seneste år er omfanget af fastforrentede lån steget med knap 83 mia. kr., mens lån med variabel rente omvendt har været i retræte og i samme periode gået tilbage med betragtelige 33 mia. kr.
Boligejerne viser en ekstremt vedholdende vandring over mod mere rentesikre lån, og det har en coronakrise ikke ændret en pind på. Det er en positiv udvikling, at livrem og seler vinder større indpas hos boligejerne, da det øger robustheden på boligmarkedet og stiller boligejerne i en helt anderledes og stabil situation overfor fremtidig modvind. Boligmarkedet er kort og godt mere modstandsdygtigt i dag overfor en økonomi i bakgear med stigende ledighed og markante renteudsving, som har været en del af virkeligheden de seneste måneders tid.
Den massive overlegenhed af de fastforrentede lån i boligejernes lånevalg betyder, at de for første gang i mere end 10 år står for størstedelen af boligejerne lån. I februar gik andelen af fastforrentede lån over 50% og lyder nu på 50,7%. For et år siden var andelen omkring 47%, og for syv års tiden siden lød andelen på blot 33%. Samtidig fortsætter lån med afdragsfrihed også med at tabe terræn på boligmarkedet. I dag udgør afdragsfrie lån 44% mod 45% for et år siden.
I opgørelsen er der taget udgangspunkt i lønmodtagere, pensionister mv. Medtages personligt ejede virksomheder, er historien meget den samme, men på et marginalt lavere niveau. I det tilfælde står fast rente i dag for 49,9%.
Inden coronakrisen oplevede vi, at boligejerne smed lidt af tøjlerne og øgede låneappetitten med en årlig vækst i realkreditlån på 5,8%. Det var vel at mærke det højeste i 10 år. Men coronakrisen har taget toppen af den store låneappetit, hvilket på ingen måde er mærkeligt set i lyset af, at usikkerheden og af, at boligmarkedet i flere måneder har været mere i dvale. Den årlige udlånsvækst lød i maj på 3,4%.