2019 bød på flest hushandler i årtiet - men kun halvdelen af kommunerne kan nikke genkendende til det

Huspriserne er steget med 3%.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Rentetilpasningsauktion: Et mulehår fra F1-renter i positivt terræn

Boligsiden har her til morgen offentliggjort tal for, hvor mange boliger der er solgt, og vi kan nu konstatere, at 2019 blev året med det største antal bolighandler i årtiet. Der har været massivt gang den på boligmarkedet, og der var i 2019 78.873 tilfælde, hvor køber og sælger fandt hinanden til en handel. Det er næsten 39.000 flere, end da årtiet begyndte.

Det er ligger et bundsolidt fundament under fremgangen på boligmarkedet i øjeblikket, hvor beskæftigelsen er rekordhøj og danskerne oplever pæne stigninger i reallønnen. Og så fik boligmarkedet i 2019 en gevaldig vi­ta­mi­nind­sprøjt­ning fra et mærkbart rentefald. Rentefaldet gælder alle boligkøbere uafhængig af boligtype og sted. Så har det været en hjælpende til købere lige fra hus til lejlighed og fra Rødby til Brønderslev.

Blot halvdelen af kommunerne kan nikke genkendende til årtiets højeste antal hushandler

I alt blev der solgt 50.507 huse, og dermed stempler 2019 ud af årtiet med det højeste antal hushandler. Det er dog langtfra alle steder i landet, man kan nikke genkendende til årtiets rekordhandel.

Ud af 98 kommuner, så er der alene 53 kommuner, som kan se tilbage på 2019 som året med det højeste antal handler i det forgangne årti. Det betyder dog langt fra, at der i de øvrige 45 kommuner har oplevet stilstand på boligmarkedet, men er et resultat af, at årtiets rekord blev sat i en af de foregående år. Generelt har der været et højt antal hushandler i 2019.

Den højere aktivitet på boligmarkedet breder sig over en større del af landet. Jo længere vi bevæger os mod vest, desto flere kommuner er der, som kan bryste sig af, at man afslutter 2019 som årtiets rekordår. Således er det et godt stykke over halvdelen af kommunerne vest for Storebælt, som afslutter 2019 med årtiets handelsrekord. Omvendt er det et godt stykke under halvdelen af kommunerne på Sjælland, hvor rekorden typisk er blevet sat i perioden 2014-2018.

Godt gang i lej­lig­heds­mar­ke­det igen

Der blev handlet 10.228 ejer­lej­lig­he­der i 2019, som er en 15%-stigning i forhold til året før. Der er således igen kommet vind i sejlene på lej­lig­heds­mar­ke­det med højere han­del­sak­ti­vi­tet og stigende priser. Det er på sin vis be­mær­kel­ses­vær­digt med den massive modvind, som markedet har oplevet den seneste tid med strammere lånekrav, nybyggeri og et prisniveau, hvor der ikke er lige så mange som tidligere, der ønsker at være med. Men når renterne banker ned i den stør­rel­ses­or­den, som vi har været vidne til i år, så lægges der også en solid grobund for ny fremgang.

Der er rigtig fin medvind til boligmarkedet i øjeblikket. Beskæftigelsen er stigende og rekordhøj, og samtidig oplever danskerne at have flere penge mellem hænderne. Det giver en sund boligappetit. Hertil holder de lave renter foreløbig ved. Det betyder derfor også, at vi ser ind i et år med fortsat høj aktivitet på boligmarkedet. Bolighandlerne kommer dog ikke helt på niveau med 2019, og vi forventer, at priserne skal op med 3% på huse, mens vi forventer omtrent stilstand på ejer­lej­lig­heds­mar­ke­det.

Relaterede artikler