2019 bød på det laveste antal tvangsauktioner i 12 år
Det laveste antal tvangsauktioner i Danmark i mere end et årti er helt i tråd med, hvordan det ellers går i økonomien.
Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at der i december blev bekendtgjort 177 tvangsauktioner, når der tages højde for sæson. Det bringer det samlede antal tvangsauktioner for året op på 2.231 som helhed, hvilket er det laveste siden 2007. December fuldender dermed et imponerende år, hvor færre boligejere måtte se boligen gå på tvangsauktion end året før. Ikke én eneste måned i 2019 har antallet været over 200, som er i den yderst lave ende.
Det laveste antal tvangsauktioner i Danmark i mere end et årti er helt i tråd med, hvordan det ellers går i økonomien. Det går nemlig rigtig godt, hvor beskæftigelsen er rekordhøj og danskerne oplever at have flere penge mellem hænderne med pæn reallønfremgang. Samtidig stiger boligpriserne, og de ekstremt lave renter har løbende gjort det endnu billigere at servicere gælden. Og så har vi siden finanskrisen haft fokus på at spare op, hvilket gør os mere robuste overfor en uventet hændelse til privatøkonomien som ledighed.
Sidst omfanget af tvangsauktioner toppede var i 2010-2012. Dengang blev der bekendtgjort mere end 5.000 tvangsauktioner hvert år. Antallet af tvangsauktioner er med andre ord mere end halveret siden da.
Dagens tal er også offentliggjort på regionalt niveau. Samtlige regioner kan ikke alene bryste sig af et fald i antal tvangsauktioner i 2019, men også af at have det laveste antal i årtiet. Færrest tvangsauktioner blev der i 2019 bekendtgjort i Region Hovedstaden med 280. Flest tvangsauktioner kom der i Region Sjælland med 597 boliger, mens der i Syddanmark, Midtjylland og Nordjylland blev bekendtgjort henholdsvis 552, 471 og 336 tvangsauktioner sidste år.
Meget tilsiger et fortsat begrænset omfang af tvangsauktioner. Vi forventer, at beskæftigelsen stiger yderligere fra det aktuelle rekordhøje niveau, og samtidig forventer vi ikke, at renterne kommer til at stige mærkbart i et godt stykke tid. Boligejerne viser desuden en høj betalingsevne med ganske få restancer, som ellers kan være det første spadestik til en fremtidig tvangsauktion.
De største risici kommer uden for landets grænser, hvor handelskrig, Brexit og recessionsfrygt har svært ved helt at slippe. Folder risiciene sig for alvor ud, så vil det også ramme dansk økonomi med blandt andet stigende ledighed og flere tvangsauktioner til følge. En mærkbar rentestigning over en kort periode har også potentialet til at hive tvangsauktionerne op. Og selvom vi er godt rustede med et mangeårigt fokus på at konsolidere os samt et øget fokus på rentesikkerhed, så vil et markant skub ikke prelle af på hverken dansk økonomi som helhed eller på noget så specifikt som antal tvangsauktioner.