2019 bød på det laveste antal tvangsauktioner i 12 år

Det laveste antal tvangsauktioner i Danmark i mere end et årti er helt i tråd med, hvordan det ellers går i økonomien.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
2019 bød på det laveste antal tvangsauktioner i 12 år

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at der i december blev bekendtgjort 177 tvangs­auk­tio­ner, når der tages højde for sæson. Det bringer det samlede antal tvangs­auk­tio­ner for året op på 2.231 som helhed, hvilket er det laveste siden 2007. December fuldender dermed et imponerende år, hvor færre boligejere måtte se boligen gå på tvangsauktion end året før. Ikke én eneste måned i 2019 har antallet været over 200, som er i den yderst lave ende.

Det laveste antal tvangs­auk­tio­ner i Danmark i mere end et årti er helt i tråd med, hvordan det ellers går i økonomien. Det går nemlig rigtig godt, hvor beskæftigelsen er rekordhøj og danskerne oplever at have flere penge mellem hænderne med pæn re­al­løn­frem­gang. Samtidig stiger boligpriserne, og de ekstremt lave renter har løbende gjort det endnu billigere at servicere gælden. Og så har vi siden finanskrisen haft fokus på at spare op, hvilket gør os mere robuste overfor en uventet hændelse til pri­va­tø­ko­no­mi­en som ledighed.

Sidst omfanget af tvangs­auk­tio­ner toppede var i 2010-2012. Dengang blev der bekendtgjort mere end 5.000 tvangs­auk­tio­ner hvert år. Antallet af tvangs­auk­tio­ner er med andre ord mere end halveret siden da.

Dagens tal er også offentliggjort på regionalt niveau. Samtlige regioner kan ikke alene bryste sig af et fald i antal tvangs­auk­tio­ner i 2019, men også af at have det laveste antal i årtiet. Færrest tvangs­auk­tio­ner blev der i 2019 bekendtgjort i Region Hovedstaden med 280. Flest tvangs­auk­tio­ner kom der i Region Sjælland med 597 boliger, mens der i Syddanmark, Midtjylland og Nordjylland blev bekendtgjort henholdsvis 552, 471 og 336 tvangs­auk­tio­ner sidste år.

Meget tilsiger et fortsat begrænset omfang af tvangs­auk­tio­ner. Vi forventer, at beskæftigelsen stiger yderligere fra det aktuelle rekordhøje niveau, og samtidig forventer vi ikke, at renterne kommer til at stige mærkbart i et godt stykke tid. Boligejerne viser desuden en høj betalingsevne med ganske få restancer, som ellers kan være det første spadestik til en fremtidig tvangsauktion.

De største risici kommer uden for landets grænser, hvor handelskrig, Brexit og re­ces­sions­frygt har svært ved helt at slippe. Folder risiciene sig for alvor ud, så vil det også ramme dansk økonomi med blandt andet stigende ledighed og flere tvangs­auk­tio­ner til følge. En mærkbar rentestigning over en kort periode har også potentialet til at hive tvangs­auk­tio­ner­ne op. Og selvom vi er godt rustede med et mangeårigt fokus på at konsolidere os samt et øget fokus på rentesikkerhed, så vil et markant skub ikke prelle af på hverken dansk økonomi som helhed eller på noget så specifikt som antal tvangs­auk­tio­ner.

Relaterede artikler