Livsvarig pension giver bedre lånemuligheder i seniorlivet

Livsvarig pension giver bedre lånemuligheder i seniorlivet

Vil du gerne have mest mulig handlefrihed som pensionist? Så er det ikke helt ligegyldigt, hvordan du sammensætter din pensionsopsparing. Her spiller ”livrente” en særlig vigtig rolle.

Når man går fra erhvervsaktiv til pensionist, er der mange ting, der ændrer sig. Du får meget mere fritid, men din indkomst bliver som regel også mindre.

Som tommelfingerregel bør din indkomst som pensionist dog ikke blive mindre end 80 pct. af din indkomst som erhvervsaktiv. Det vil give dig en økonomisk tryg alderdom med sikkerhed for betaling af boligudgifter, leveomkostninger og fornøjelser.

Hvordan kommer man så derhen?

”Interesser dig for din pensionsformue - og træf så de bedste valg for dig, gerne med rådgivning fra professionelle,” siger pensionschef Yvonne Hansen fra Arbejdernes Landsbank.

Ifølge Yvonne Hansen er det ikke ligegyldigt, om man sparer op på en livsvarig pension (livrente), ratepension eller aldersopsparing (tidl. kapitalpension). Hendes bedste råd er faktisk, at man hen ad vejen tager alle pensionsformer i brug:

”Der er mange muligheder - for mange vil nogen måske mene. Men faktisk er der fordele ved dem alle sammen, særligt når de kombineres på den rigtige måde. Som tommelfingerregel anbefaler vi en opsparingsrækkefølge, der hedder aldersopsparing og ratepension og derefter livsvarig pension, fordi det giver større fleksibilitet,” siger pensionschefen.

Hvordan man præcis gør, afhænger meget af individuel privatøkonomi og fremtidsplaner, så her kan man med fordel søge rådgivning for at planlægge det pensionistliv, man gerne vil have.

Fordele ved livrente

”Jeg vil dog gerne slå et slag for, at man op til pensionstidspunktet sikrer sig, at en del af sin pensionsopsparing er en livsvarig pension - måske halvdelen. Den store fordel ved en livsvarig pension er, at den giver dig en fast, månedlig udbetaling, så længe du lever. Du risikerer altså ikke at løbe tør for penge, nogensinde.”

”En livsvarig pension giver dig også bedre lånemuligheder som pensionist, fordi de faste, livslange udbetalinger sikrer, at du kan betale renterne på det nedsparingslån (typisk afdragsfrie lån i friværdien), som du kan vælge at forsøde pensionisttilværelsen med,” forklarer Yvonne Hansen.

Livsvarig pension hvornår?

I dag er ratepension den mest benyttede opsparingsform blandt danskerne, for den er som nævnt den mest fleksible, imens man sparer op til pension, og i den periode kan den når som helst ændres til en livsvarig pension. Det vil være mest relevant at omlægge til livsvarig pension lige op til det tidspunkt, hvor man går på pension.

Fakta om livsvarig pension (livrente) vs. ratepension

En livrentes månedlige udbetalinger er ofte mindre end med en ratepension, fordi livrenten typisk strækkes over en længere periode. Hvis du lever længere end gennemsnittet, ender livrenten med at blive ”en god forretning” for dig, da du faktisk får mere udbetalt, end du har indbetalt, fordi livrenten også bygger på et forsikringsprincip. Samtidig har du mulighed for – mod en lille nedgang i de månedlige udbetalinger – at sikre, at dine efterladte får udbetalingerne, hvis din levetid bliver kortere end den forventede for en livsvarig pension.

Ja tak, jeg vil gerne høre mere om mine muligheder i forhold til pension og nedsparing

Emne

Undlad venligst at skrive dit CPR-nummer eller andre personfølsomme informationer her

Dine oplysninger

Behandling af personoplysninger

Dine oplysninger behandles fortroligt. Vi indsamler og behandler kun personoplysninger til specifikke formål, og vi sletter oplysningerne igen, når vi ikke længere har et lovligt formål med at opbevare og behandle dem.

Du kan læse mere om bankens behandling af personoplysninger på al-bank.dk/persondata.