Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Realkreditlån med variabel rente

Realkreditlån med variabel rente

Et realkreditlån med variabel rente, er et lån, som har lav rente og ydelse. Lånets løbetid kan være op til 30 år, og du kan vælge op til 10 års afdragsfrihed.

Et lån med variabel rente skal rentetilpasses en gang imellem. Du kan selv vælge, hvor lang tid, der skal være imellem. Det kan f.eks. være hvert 3. eller hvert 5. år.

Med et lån med variabel rente får du mulighed for 

  • at låse renten i f.eks. 3 år eller 5 år
  • en periode uden afdrag i op til 10 år
  • at afdrage mere på dit lån end ved et fastforrentet lån.

Et lån med variabel rente er billigere end et lån med fast rente. Den lavere rente gør, at du afdrager relativt mere på lånet i starten af løbetiden. Hvis renten falder, skal du betale en lavere ydelse, når renten tilpasses næste gang. Omvendt kan renten også stige, hvilket i stedet hæver ydelsen på lånet.

Du kan altid indfri lånet til markedskursen, som kan være over kurs 100, eller til kurs 100 i forbindelse med en rentetilpasning. Ved indfrielsen skal der betales skat af en evt. kursgevinst.

Den rente, du betaler på dit realkreditlån, går til de investorer, der køber de bagvedliggende obligationer. Realkreditinstituttet er derfor en slags mellemmand mellem dig og investorerne. For den administration opkræver realkreditinstitutterne en bidragssats. Bidragssatsens størrelse er afhængig af ejendomstype, belåningsinterval og lånetype. Vær opmærksom på at bidragssatsen er variabel og kan ændres.

Har du brug for en snak om dine lånemuligheder i forbindelse med dit boligkøb, kan du hos os booke et boligmøde med 1 times varsel, og få svar inden for 24 timer

Risiko ved lån med variabel rente

Risikoen er større ved et lån med en variabel rente end ved et fastforrentet lån. Der er to faktorer i forbindelse med en rentestigning, du skal være opmærksom på:

  1. Når renten stiger, bliver det dyrere at låne. Det kan få boligpriserne til at falde – og gør boligejernes friværdi mindre.
  2. En rentestigning kan også betyde, at boligpriserne falder, mens størrelsen på dit lån forbliver uændret. Det betyder, at hvis du f.eks. skal sælge din bolig – og dermed indfri dit lån – bliver din friværdi, dit kontante udbytte, ikke nær så stort som ved et fastforrentet lån. På den måde er din friværdi kun beskyttet i et begrænset omfang.

Hvor ofte skal renten tilpasses?

Der er forskellige muligheder for, hvor ofte renten skal tilpasses. Tilpasningslån har 3 til 10 år mellem rentetilpasningerne, og du kan ændre perioden, når lånet rentetilpasses. Et lån med rentetilpasning med kortere tid mellem rentetilpasningerne giver normalt den laveste ydelse ved uændrede rentevilkår. Til gengæld er renten ikke fast så længe.

Plej lånet løbende

Du bør løbende vurdere, om det kan betale sig at lægge lånet om eller ændre på perioden mellem rentetilpasningerne:

  • Stiger renten kan det være en god ide at lægge lånet om til et lån med fast rente.
  • Falder renten kan det være en god ide at forkorte perioden mellem rentetilpasningerne eller omlægge til et F-Kort. 

Brug vores beregner og se, hvad et lån med variabel rente vil koste

Du kan via vores beregner selv lave en beregning på, hvad lånet vil koste, og du kan desuden sammenligne de forskellige lånetyper i beregneren.

Gå til beregner

Bestil et møde hos os og hør mere om dine muligheder

Ønsker du at have et boligmøde med os inden for 1 time, kan du ringe til os på 38 48 48 00. Vi er til rådighed alle hverdage kl. 8.00 - 20.00 og weekend kl. 10.00 - 16.00. Vi kan også ringe dig op - udfyld nedenstående formular, og vi vil kontakte dig telefonisk inden for to hverdage.

Emne

Undlad venligst at skrive dit CPR-nummer eller andre personfølsomme informationer her

Dine oplysninger

Behandling af personoplysninger

Dine oplysninger behandles fortroligt. Vi indsamler og behandler kun personoplysninger til specifikke formål, og vi sletter oplysningerne igen, når vi ikke længere har et lovligt formål med at opbevare og behandle dem.

Du kan læse mere om bankens behandling af personoplysninger på al-bank.dk/persondata.