Tjek disse 4 ting i din forskudsopgørelse
Det er nu muligt at rette i din forskudsopgørelse for 2023. Vores privatøkonom giver gode råd til, hvad du bør være opmærksom på.
Tirsdag den 15. november 2022 er det muligt at se og rette i din forskudsopgørelse for 2023 på skat.dk. Og denne gang skal rentefradraget endnu en gang i fokus, men af den modsatte årsag i forhold til de seneste mange år.
Forskudsopgørelsen er i princippet som dit privatøkonomiske budget. Den ser fremad. Den indeholder allerede tal, men det er en god idé at tjekke, om de tal stadig stemmer, da de i udgangspunktet bygger på oplysninger fra forskudsopgørelsen fra 2022.
”På 10 måneder er det seneste årtis mere eller mindre konstante rentefald skyllet ud med badevandet, og renterne på danskernes boliglån er sendt retur til niveauet efter finanskrisen. En hel del boligejere vil derfor opleve, at deres renteudgifter har ændret sig i løbet af 2022, eller vil ændre sig i 2023, og det har betydning for skatten og dermed forskudsopgørelsen”, siger privatøkonom Brian Friis Helmer.
Tilret din forskudsopgørelse og afbød lidt af rentestigningen med det samme
Glemmer du at tilrette forskudsopgørelsen med de nye, og højere, renteudgifter, så er det ikke sådan, at der venter et skattesmæk ude i horisonten, når årsopgørelsen lander. Tværtimod vil du isoleret set få penge tilbage i skat, da du med højere renteudgifter også får et højere rentefradrag. Men set i lyset af den skyhøje inflation, som påvirker mange danskeres budgetter, kan du afbøde lidt af rentestigningen med det samme i stedet for at vente på at få pengene retur på et senere tidspunkt. Det kræver dog, at du forskudsregistrerer dine nye, og højere, renteudgifter og på den måde får du et højere fradrag med det samme og får mere udbetalt i løn.
Her er de 4 vigtigste ting, du bør forholde dig til på forskudsopgørelsen:
- Har du fået længere/kortere til arbejdspladsen eller fået mere hjemmearbejde?
Hvis du har længere end 12 km til din arbejdsplads, kan du få befordringsfradrag – det gælder uanset transportform. Hvis afstanden til din arbejdsplads ændrer sig, eller du fx har mistet dit arbejde eller får mere hjemmearbejde, er det vigtigt at få ændret fradraget på din forskudsopgørelse. Du kan nemlig kun få befordringsfradrag for det antal dage, du reelt pendler til din arbejdsplads.
Du ændrer befordringsfradraget i felt 417 på forskudsopgørelsen. - Har du konverteret dit fastforrentede lån eller fået ny rente på dit rentetilpasningslån?
Hvis du har et lån med den allerkorteste rentebinding (F-kort) på 2 mio. kr. med afdragsfrihed, så står man overfor, at ens udgifter til renter og bidrag stiger med 39.000 kr. i 2023, hvis renten skulle fastsættes i dag. Det betyder, at ens rentefradrag bliver 39.000 kr. højere til næste år. Da man ikke kan trække renter fuldt fra i skat, men kun med ca. 33%, så står man til at få 12.870 kr. tilbage i skat i foråret 2024, hvis man ikke gør noget. Hvis man vil have fradraget hver måned i 2023 i stedet, så skal man påføre de nye renteudgifter på ens forskudsopgørelse.
Hvis man har omlagt et fastforrentet lån med afdragsfrihed med en rente på 0,5% til et nyt på 5% på 2 mio. kr., så står man overfor, at ens udgifter til renter og bidrag stiger med 50.000 kr. i 2023. Det betyder, at ens rentefradrag bliver 50.000 kr. højere til næste år. Da man ikke kan trække renter fuldt fra i skat, men kun med ca. 33%, så står man til at få 16.500 kr. tilbage i skat i foråret 2024, hvis man ikke gør noget. Hvis man vil have fradraget hver måned i 2023 i stedet, så skal man påføre de nye renteudgifter på ens forskudsopgørelse.
- Hvis du har købt/solgt bolig?
Er du en af de mange, der har købt eller solgt bolig i 2022, er det værd at kaste et blik på forskudsopgørelsen – for så har rente- og bidragsudgifterne helt sikkert ændret sig. - Har din jobsituation ændret sig?
Hvis du går fra at være arbejdsløs til at komme i arbejde eller går væsentligt op eller ned i indtægt, er det vigtigt at få tilrettet forskudsopgørelsen. Det er især vigtigt, hvis du kommer lige over eller under topskattegrænsen. Det kan også have betydning, hvis du i dag får det maksimale beskæftigelsesfradrag, men fremover har en lavere indtægt, hvor du ikke modtager det maksimale beskæftigelsesfradrag.
Tilret forskudsopgørelsen senest i midten af januar 2023
Har du rettelser til forskudsopgørelsen, så skal du indtaste dem senest i midten af januar 2023 (hvis du er bagudlønnet), så ens arbejdsgiver kan få det med allerede i første lønudbetaling i 2023. Sker der væsentlige ændringer i løbet af 2023, kan du dog altid justere løbende i forskudsopgørelsen.
Log ind og se din forskudsopgørelse her.