Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Så meget skal du tjene for at købe hus disse steder

Så meget skal du tjene for at købe hus disse steder

16. november 2018
Gå til nyhedsoversigt

Det er velkendt, at huspriserne varierer en del i Danmark efter by, kommune og landsdel. Vi har regnet på, hvor meget en familie med to voksne og to børn skal have i årlig husstandsindkomst for at kunne låne til et gennemsnitshus på 140 kvm i landets kommuner.

Boligens pris er naturligvis den største faktor for, hvilket bolig man har råd til at købe. Men forskellige kommuneskatter og priser for daginstitutioner har også indflydelse på, om man har det tilstrækkelige månedlige rådighedsbeløb at leve for, når de faste udgifter til bolig, skat og daginstitutioner mv. er betalt.

Ikke overraskende er det dyrest omkring Hovedstaden. Man skal fx have en husstandsindkomst på lidt over 1,9 mio. kr. før skat for at købe et hus på 140 kvm i Frederiksberg Kommune, hvis man ”kun” medbringer mindsteudbetalingen på 5 pct. Derefter følger Gentofte Kommune med krav om årlig husstandsindtægt på 1,57 mio. kr. om året.

Er man på udkig efter hus i Københavns Kommune, er indtægtskravet 1,34 mio. kr. om året for at kunne betale de faste udgifter - og samtidig have det anbefalede rådighedsbeløb på 15.500 kr. for en familie med to voksne og to børn.

Mest hus for pengene i Sønderjylland

Hvis man vil bo så billigt som muligt, skal man kigge mod Tønder Kommune, hvor husstanden kan nøjes med at tjene 630.000 kr. om året. Man skal altså tjene over tre gange så meget for at købe hus på Frederiksberg som i Tønder.

280.000 kr. forskel mellem Lyngby og Gentofte

Generelt er der ikke den store forskel på indkomstkravene på tværs af kommunegrænser, når man er på afstand af de største byer. Men jo tættere man kommer på Aarhus og København, jo mere afgørende er kommunegrænserne:

Forskellen mellem Aarhus og Skanderborg er fx 75.000 kr. om året, og tæt på København er der 70.000 kr. forskel i indkomstkravet mellem Gladsaxe og Furesø. Den største forskel finder man på grænsen mellem Gentofte og Lyngby-Taarbæk, hvor der er 280.000 kr. i forskel på indkomstkravet.

Forskelle på lejligheder i store byer

Drømmer man ikke om hus og egen have, men derimod om at være tæt på storbylivet i en lejlighed, er der også stor forskel på indkomstkravet i de store byer: En lejlighed på 100 kvm på Frederiksberg kræver en husstandsindkomst på lidt over 1,2 mio. kr. før skat, mens man i Aalborg kan nøjes med 720.000 kr. Se listen med de største kommuner nederst på denne side.

Se hele listen med kommuner

Klik her for at åbne PDF med hele analysen og se listen med indkomstkrav og gennemsnitpriser på huse i 94 kommuner og ejerlejligheder i de 4 største byer.  

Fakta om rådighedsbeløb mm

• Vi anbefaler, at en familie med to voksne og to børn har et rådighedsbeløb på minimum 15.500 kr.
• Rådighedsbeløbet er det beløb, man har tilbage, når alle faste udgifter til fx bolig, skat, daginstitution, forsikringer mm. er betalt.
• Rådighedsbeløbet skal dække udgifter som mad, tøj, ferie, fritidsinteresser, indretning mv.
• Som hovedregel kan du maksimalt låne 4 gange din husstandsindkomst (efter pensionsindbetaling).