Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Konverteringsbølgen endte på 64 mia. kr.

Konverteringsbølgen endte på 64 mia. kr.

1. februar 2021
Gå til nyhedsoversigt

Friske tal fra landets realkreditinstitutter viser, at det samlede konverteringsomfang ender på 64 mia. kr., og konverteringsbølgen blev altså lidt større end vi havde forventet. Den sidste uge op til fristen i fredags byder altid på ekstra meget konverteringsaktivitet, og denne gang blev bølgen næsten fordoblet i den sidste uge, hvor der blev indfriet for 31 mia. kr.

En mindre konverteringsbølge på 64 mia. kr. er i hus, som vi også forventede. Kursen på det 30-årige 0,5 pct. lån har igennem det meste af januar ligget stabilt omkring kurs 97, og det har altså fået boligejerne til at konvertere i et pænt omfang. Det er særligt boligejere med 2 pct. lån eller derover for, hvem det har været relevant at nedkonvertere, mens det også har været en overvejelse værd for visse boligejere med 1,5 pct. lån. Et konverteringsomfang på 64 mia. kr. er i et historisk perspektiv i den ganske pæne ende, når vi sammenligner med sidste års konverteringsbølger og det faktum at mange allerede har nedkonverteret ved tidligere lejligheder.

De mange konverteringer betyder, at tusindvis af boligejere går en tid i møde med mere luft i budgettet, da en nedkonvertering medfører en besparelse på den månedlige ydelse. Hvis en boligejer med et 2 pct. lån netop har nedkonverteret et lån med en restgæld på 2 mio. kr. med afdrag til et nyt 0,5 pct. lån, så sparer vedkommende ca. 430 kr. hver måned efter skat eller ca. 5.160 kr. om året. I sig selv ikke et kæmpe beløb, men alligevel en kærkommen besparelse, der luner i privatøkonomien.

Ser vi fremad, så er der intet der tyder på, at vi får markant stigende renter herfra. ECB cementerede med syvtommersøm ved deres rentemøde sidste torsdag, at den ekstremt lempelige pengepolitik fortsætter, og det er gode nyheder for de danske boligejere, som altså fortsat bliver begunstiget af lave boligrenter. Det betyder også, at de boligejere, som overvejede en nedkonvertering ved denne opsigelsesfrist, men som af den ene eller anden årsag ikke fik det gjort, kan stå med endnu en mulighed ved næste opsigelsesfrist, som venter ved udgangen af april. Når det er sagt, så er det ingen garanti for, at konverteringsmuligheden er til stede igen om tre måneder, da renterne tidligere har vist sig fra sin overraskende side. Det skete fx i marts sidste år, hvor renten gik fra 0,5 pct. til 2 pct. på meget få dage.