Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Det er dyrt at flytte, så køb en bolig til mange år

Det er dyrt at flytte, så køb en bolig til mange år

9. september 2019
Gå til nyhedsoversigt

Der mange udgifter forbundet med at købe ejerbolig og flytte. Udgifterne kan være meget individuelle, men kan hurtigt løbe op i 7 procent af boligens pris. De høje flytteudgifter gør, at man bør undgå at handle alt for ofte, da flytteomkostningerne ellers kan gøre et pænt indhug i en eventuel værdistigning – og gøre ondt værre, hvis priserne er faldet, når man igen skal sælge.

Der er mange udgifter forbundet med at købe en bolig, og udgifterne er naturligvis meget individuelle. De typiske udgifter er de direkte flytteudgifter som maling, flyttemænd osv., men ved boligkøb kommer der også en række andre udgifter som f.eks. tinglysning og gebyrer til optagelse af boliglån. Disse udgifter afhænger af lånets størrelse og varierer derfor efter husets pris og størrelsen af udbetalingen.

Det er dyrt at købe ejerbolig

Omkostninger til advokat, andre rådgivere, istandsættelse og flytning løber nemt op i 60.000 kr. Herudover kommer omkostninger til optagelse af boliglån og tinglysning. For et typisk dansk enfamiliehus løber de samlede udgifter hurtigt op i 130.000 kr. Det betyder, at udgifterne samlet set udgør 7 procent af boligens pris.

Skal man samtidig sælge ens nuværende ejer- eller andelsbolig bliver omkostningerne endnu højere, da salæret til ejendomsmægleren typisk ligger mellem 2 og 5 procent af boligens pris alt afhængig af markedsførings- og salgsstrategi samt boligtype.

I procent af boligens pris er det dyrest at flytte til Lolland, hvilket skyldes, at boliger på Lolland er relativt billige, og at de faste flytteomkostninger derved udgør en større procentdel. Samlet set koster det nemt i omegnen af 90.000 kr. at flytte til Lolland, og hertil skal omkostninger ved et eventuelt af ens nuværende ejer- andelsbolig ligges oveni.  

Flytter man til Gentofte, kan det derimod nemt løbe op i 240.000 kr. i flytteomkostninger. På trods af de høje omkostninger udgør omkostninger i Gentofte kun 4 procent af boligens pris.

Mindre medvind til boligmarkedet fremadrettet

Da der er større omkostninger forbundet med at flytte, kan det derfor også tage tid, før ens nye bolig er steget så meget i pris, at omkostningerne er ”tjent hjem igen”. Dette har for mange boligejere (især omkring de større byer) ikke været et problem de seneste år, da faldende renter og økonomisk optur har sikret fremgang på det danske boligmarked. Sådan behøver det dog ikke at forholde sig i fremtiden.

Kigger vi fremad, forventer vi et boligmarked i god form det kommende år, da der er mange faktorer, der understøtter boligmarkedet – beskæftigelsen stiger, renterne er lave og boligbyrden (det vil sige hvor stor en andel af den disponible indkomst, der bruges til at finansiere boligen) er lav i en historisk kontekst. Vi forventer, at huspriserne vil fortsætte opad i et moderat tempo med stigninger på omtrent 3 procent på landsplan i år.

For boligmarkedet i og omkring de største byer forventer vi mindre medvind fremover. Prisen på lejligheder er steget hastigt de senere år og priserne, særligt i København, er i dag på et niveau hvor de færreste kan være med, og det giver modvind til priserne fremadrettet. Dertil kommer et massivt nybyggeri, skrappere myndighedskrav og nye boligskatter, der alt sammen trækker i retningen af lavere priser de kommende år.

Det betyder, at det kan blive en dyr fornøjelse at købe en bolig i eller tæt på de store byer, hvis man kun har tænkt sig at bo der i få år. Har man betalt 7 procent af boligens pris i omkostninger, kan det gå lang tid før fremgang på boligmarkedet sikre en friværdi.

Boliger skal købes og sælges efter behov – men helst ikke for tit

Selvom det er dyrt at flytte, skal man naturligvis ikke afholde sig fra at handle bolig, hvis man har et behov. Men det kan være en god idé at overveje, hvor længe man har tænkt sig at bo i en given bolig, pga. de ikke helt små flytteomkostninger.

Rådet er derfor at købe en bolig, hvor man kan bo i mange år. Er ens fremtidsplaner meget usikre, kan det være værd at overveje lejeboligen, hvor transaktionsomkostningerne er væsentligt lavere.

Vil man f.eks. gerne fx afprøve livet på landet eller i storbyen er det måske værd at overveje at leje i første omgang. Så har man også mulighed for at se lokalområdet mere an, inden man evt. slår til på den helt rette ejerbolig.

Så meget koster det at flytte i din kommune

Se hvor meget det koster at flytte i et typisk enfamiliehus på 140 kvm i din kommune:

Tjek prisen på at flytte i din kommune

Interesseret i alle mellemregningerne? 

Læs den fulde analyse

 

Analysen er omtalt i Børsen 8. september 2019