Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Den danske industriproduktion stiger og øger omsætningen i udlandet

Den danske industriproduktion stiger og øger omsætningen i udlandet

7. november 2019
Gå til nyhedsoversigt

Den danske industriproduktion steg med 1,5 procent i september, viser tal fra Danmarks Statistik. Industriproduktionen fastholder således det høje niveau, vi har set igennem 2019. Sammenligner vi de første 9 måneder af 2019 med samme periode i 2018, er industriproduktionen 6,4 procent højere.

Industriproduktionen er et af de første hårde pejlemærker for situationen i dansk økonomi. Dagens tal var derfor også særligt interessante, for at se om dansk økonomi fortsat sniger sig uden om effekterne af handelskrigen.

Stigningen i industriproduktionen i september er blandt andet drevet af medicinalindustrien, men tager vi højde for dette, og tager medicinproduktionen ud af ligningen, er der stadig tale om en stigning.

Sløje udsigter for den danske eksport

Med dagens tal er også offentliggjort omsætningen for de danske industrivirksomheder, som steg med 2,8 procent fra august til september. Her kan man også se udviklingen i henholdsvis indenlandske og udenlandske omsætning. Den indenlandske omsætning steg med 0,1 procent mens den eksportorienterede omsætning faldt med 4,2 procent.

Når den danske industriproduktion ikke bliver mærket af den globale vækstafmatning, skyldes det at vi i Danmark har en mindre konjunkturfølsom eksport, hvor medicin og vindmølleproduktion fyldet mest.

Kigger vi fremad, så er blikket fortsat rettet mod de udenlandske skyer, som hænger tungt ude i horisonten. Dansk økonomi er godt rustet til modvind, men vi må også erkende, at vi som en lille åben økonomi er udsatte for, hvad der foregår i verden omkring os.

Med så massive risici som handelskrig, brexit og mulig recession i Tyskland, kan vi ikke tage skyklapper på - også selvom Danmark har en mindre konjunkturfølsom eksport. Dansk økonomi vil altså blive ramt i et ikke uvæsentligt omfang, hvis uvejret for alvor og flerfoldigt folder sig ud.