Eksporten stiger til nye rekordhøjder

Eksporten udgør en stor del af den danske økonomi og beskæftiger i omegnen af 900.000 jobs.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Udenlandske faktorer har trykket virksomhedernes humør i bund

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at eksporten af varer og tjenester steg med 2,2% i oktober, når der tages højde for sæson. Bag stigningen ligger en stigning i vareeksporten på 3,2%, mens tje­ne­ste­eks­por­ten steg 0,8%.

Ser vi på de 2021 som helhed, så er eksporten steget næsten 12% i forhold til sidste år. I 2020 var eksporten dog ekstraordinært tynget af coronakrisen, men også sammenlignet med 2019 er eksporten løftet i år. Således har eksporten i 2021 ligget knap 4% højere end i 2019.

Eksporten har gang i et forrygende 2021, og slår rekord på alle tangenter. Vareeksporten slog allerede rekord tidligere på året og har siden holdt fast i et højt niveau, og nu melder tje­ne­ste­eks­por­ten sig også i gruppettoen med rekorder efter at have været trynet under store dele af krisen. Det er simpelthen imponerende. Eksporten har på mange måder for­ud­sæt­nin­ger­ne til at blive en stor bestanddel af væksten i dansk økonomi det næste års tid.

Eksporten udgør en stor del af den danske økonomi og beskæftiger i omegnen af 900.000 jobs. Ændringer i den globale økonomi, som vi har set det under coronakrisen, kan derfor også mærkes gennem eksporten og i dansk økonomi. Dansk eksport er traditionelt mindre konjunk­tur­føl­somt med stort fokus på medicin og vindmøller, men de seneste års eksport viser samtidig med al tydelighed, at vi langt fra er afskærmede overfor ændringer i den globale økonomi.

I takt med den økonomiske genopretning og fortsatte vækst hos vores største sam­han­delslan­de bedres udsigterne for den danske eksport også. Højere smitte og restriktioner i særligt Europa vil være bump på vejen, men det ændrer ikke ved den generelt gode forudsætninger for den danske eksport på det længere sigte.

Vareeksporten har 2021 ligget 12,5% højere end i 2020 og 7,7% højere end i 2019. Lidt anderledes ser det ud med tje­ne­ste­eks­por­ten, som i år har været 10,7% højere end i 2020, men 1,5% lavere end i 2019.

Relaterede artikler