Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Prisen på at bygge bolig steg i 4. kvartal

Prisen på at bygge bolig steg i 4. kvartal

8. marts 2023
Gå til nyhedsoversigt

Friske tal fra Danmarks Statistik viser, at omkostningerne ved at bygge bolig steg med 1,1% i 4. kvartal i forhold til 3. kvartal. Set over det seneste år giver det en stigning på hele 10,5%. Det samlede byggeomkostningsindeks for boliger er baseret på omkostningerne ved opførelse af enfamiliehuse og etagebyggeri.

Det seneste år er det blevet mere end 10% dyrere at bygge ny bolig for danskerne. Det er særligt omkostningerne til materialer, som har gjort det dyrere at bygge og er steget med næsten 15%. Tallene vidner om en byggebranche, som har haft fart på, men som også er blevet ramt af højere omkostninger.

Vi har dog allerede set, at farten er på vej ned i byggeriet, så vel som på boligmarkedet. Meldingerne om mangel på arbejdskraft og materialer er ikke lige så udtalte i byggebranchen som tidligere. På boligmarkedet er handelsaktiviteten gået markant tilbage, priserne på huse og lejligheder er faldet med knap 10% siden i sommers og renterne er steget kraftigt. Det forventer vi vil medvirke til at trække tempoet ud af stigningen i byggeomkostningerne.

Byggeomkostningsindekset har gennem det meste af 2010´erne ligget og svinget omkring 2% i årlige stigninger, men er altså de seneste to år stukket helt af med stigningstakter, som vi ikke har set før. Indekset udgøres af omkostninger til materialer og lønninger. Omkostningerne til materialer steg med 1,4% i 4. kvartal set i forhold til 3. kvartal. Det giver en stigning på 13,7% i forhold til for et år siden. Lønomkostningerne trækker også op, dog i langt mindre grad. Lønomkostningerne er over det seneste år steget med 2,7%. I de seneste tal melder 8% af virksomhederne indenfor bygge og anlæg om mangel på materialer, mens 23% melder om mangel på arbejdskraft. Det er stadig til den høje side, men klart lavere end vi har set tidligere.