Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Nationalbanken nedjusterer deres forventninger til boligmarkedet

Nationalbanken nedjusterer deres forventninger til boligmarkedet

22. september 2021
Gå til nyhedsoversigt

En frisk prognose fra Nationalbanken viser, at de forventer, at huspriserne vil stige med 11,6% i år og 4,6% næste år. Tilbage i juni forventede Nationalbanken prisstigninger på 14,2% i år og 6,2% til næste år, hvorfor der i den grad er tale om en betragtelig nedjustering.

Nedjusteringen i Nationalbankens boligprisforventninger viser, at det mere afdæmpede boligmarked er kommet en tand hurtigere end Nationalbanken selv forventede. En prisstigning på knap 12% er dog stadig høj, men med til den historie hører, at det er priserne allerede steget med. Det betyder, at Nationalbanken forventer tæt på flade priser i den resterende del af året. Og det er vi enige i. Vi kan tilmed ikke tillade os at være overraskede, hvis der skulle snige sig et minustegn ind foran prisudviklingen i en måned eller to gennem efteråret.

Det er gået stærkt på boligmarkedet, men som ventet er det faldet væsentligt mere til ro. I august steg priserne på huse og lejligheder med henholdsvis 0,3% og 0,1%, ifølge tal fra Boligsiden. Det er den langsomste prisudvikling i 15 måneder, og den langsommere tendens har vi set udvikle sig gennem det seneste halve års tid. Samme billede og udvikling får vi fra handelsaktiviteten, hvor de seneste måneder har budt på det laveste antal handler i næsten halvandet år.

Vi forventer, at den langsommere fart på boligmarkedet bider sig fast. Af samme grund ville et indgreb på nuværende tidspunkt have potentialet til at sparke et prisfald i gang på boligmarkedet. Det er fornuftigt at lade boligmarkedet selv falde til ro ovenpå aftagende coronaeffekter, som har påvirket markedet i opadgående retning gennem et års tid, hvor efterspørgslen efter boliger er eksploderet. Det er dog langtfra tilfældet i dag, hvor handelsaktiviteten og efterspørgslen er vendt tilbage til niveauet fra før krisen.