Coronavirussen får boligsælgerne til at udskyde

Det gennemsnitlige afslag for et typisk enfamiliehus var 6 procent i 4 kvartal.

2019 bød på det laveste antal tvangsauktioner i 12 år

Ved udgangen af marts var der 33.723 huse til salg i Danmark viser friske tal fra boligsiden. Det er en stigning på 1,7 procent i forhold til februar.

Normalt ville man i marts have set en langt kraftigere stigning i boligudbuddet, da foråret traditionelt er et godt tidspunkt at sætte sin bolig til salg. Fra 2015 til 2019 er boligudbuddet normalt steget med 3,8 procent i marts*. Cor­o­navirus­sens har altså fået flere boligsælgere til at udskyde deres boligsalg.

Cor­o­navirus­sens indtog i Danmark vil sende dansk økonomi i en recession, og det vil naturligvis også påvirke boligmarkedet. Jeg forventer, at boligkøberne vil vente med boligkøb, til der er mere sikkerhed om deres økonomiske udsigter, da de færreste ønsker at købe bolig på et tidspunkt, hvor ens jobsituation er usikker. Dertil må det forventes at være begrænset hvor mange fremvisninger, der vil være i en tid, hvor man anbefales at blive derhjemme. Det vil betyde færre handler og vil også betyde, at sælgerne ikke vil kunne sætte deres priser lige så højt som tidligere. Af samme årsag forventer jeg også, at boligsælgere vil vente så længe som muligt med at smide boligen på markedet og ser dermed ind i et mere eller mindre uændret boligudbud den kommende tid.

Selvom det for mange vil være mere optimalt at udskyde deres boligsalg, stiger udbuddet alligevel en smule i marts. Det skyldes, at nedlukning af Danmark først blev annonceret 11. marts, hvorfor den første tredjedel af måneden ikke var påvirket af nedlukningen. Den anden del er, at ikke alle boligkøbere har mulighed for at udskyde boligsalget som følge af skilsmisser osv.

Coronavirussen påvirker dog ikke kun udbuddet af huse. Siden 2015 er udbuddet af lejligheder normalt steget med 4,4 procent i marts*. Udbuddet af lejligheder er dog kun steget med 1,7 procent i 2020 viser boligsidens tal.

Som­mer­hu­se­jer­ne holder på sommerhusene

Ser vi på som­mer­hus­mar­ke­det, finder vi den kraftigste effekt af coronavirussen. Fra 2015 til 2019 er som­mer­hus­ud­bud­det normalt steget med 9,2 procent i marts*, men i år er udbuddet kun steget med 1,7 procent. At som­mer­hus­mar­ke­det er det kraftigst påvirkede, overrasker ikke mig. Ikke alene er de økonomiske udsigter forværret ligesom på det almindelige boligmarked. Dertil må det forventes, at de færreste ønsker at sælge deres sommerhus, når udsigterne til at holde ferien hjemme i Danmark i den grad er tilstede. Det kan også tænkes, at forbedrede muligheder for at leje sommerhuset ud har fået flere sælgere til at udskyde salget.

Relaterede artikler