Boligudbuddet fortsætter med at rasle ned

Tal fra Finans Danmark viser, at der var 27.958 huse til salg ved udgangen af september.

Fremgang for boligpriserne i april – men stadig lavere end førkriseniveau

Nye tal fra Finans Danmark viser, at der var 27.958 huse til salg ved udgangen af september. Dertil var der 6.422 lejligheder til salg og 6.707 sommerhuse. Udbuddet af boliger fortsætter derved ned, og sammenlignet med måneden før boligudbuddet faldet med -2,2 procent for huse, 5,9 procent for lejligheder og 6,6 procent for sommerhuse.

De voldsomme fald vi har set i udbuddet det sidste år betyder, at sammenligner vi med for et år siden så er hvert femte hus fjerne fra markedet. For lejligheder gælder det hver fjerde bolig, og for sommerhuse er hele 4 ud af 6 sommerhuse forsvundet.

Tager vi højde for de normale sæsonudsving, så har i statistikkens historie, som går tilbage til 2004, ikke været så få lejligheder til salg som nu. Vi skal helt tilbage til 2007 for sidst at have set så få huse til salg, og for sommerhuse har udbuddet ikke været så lavt siden 2006.

Det hører virkelig til sjældenhederne, at vi går gennem et forår, hvor Til salg-skiltene ikke myldrer frem. Det lave boligudbud skyldes hovedsageligt to faktorer. Hen over sommeren har vi haft en overnormal han­del­sak­ti­vi­tet, hvilket i sig selv har fjernet mange boliger fra markedet. Dertil var pris­prog­no­ser­ne meget dystre i starten af coronakrisen, og udsigten til prisfald, som følge af Coronakrisen, har fået mange sælgere til at udskyde boligsalget.

Når der er så få boliger til salg som nu, betyder det desværre for boligkøberne, at de har fået dårligere kort på hånden. Boligmarkedet er i dag sælgers marked. Det forventer vi dog ikke fortsætter. Vores forventning er, at boligudbuddet vil begynde at pege op den kommende tid.

Vi forventer, at boligudbuddet vil stige den kommende tid. Boligmarkedet har klaret sig bedre igennem de første måneder af coronakrisen end forventet. Det vil få de sælgere, som udskød salget, til at komme tilbage i markedet, og sætte deres boliger til salg. Dertil forventer vi, at han­del­sak­ti­vi­te­ten vil finde et lavere gear som følge af en periode med overnormal aktivitet, samt at dansk økonomi finder et lavere gear.

Når 40 procent af sommerhusene i dag er forsvundet fra markedet, skyldes det flere faktorer. De seneste år har man lempet låne- og ud­lej­nings­reg­ler, hvilket gav medvind i en tid, hvor der i forvejen var realøkonomisk fremgang. Dertil betød Coronakrisen at mange forventede at holde sommerferie hjemme de næste år, og det har givet mange danskere det sidste skub til at virkeliggøre som­mer­hus­drøm­men.

De aktuelt mange købere flokkes om stadig færre boliger, og det er i sig selv med til at holde hånden under boligpriserne. Boligpriserne er gået imponerende stærkt gennem første del af krisen til trods for et historisk dyk i BNP og en voldsom stigning i ledigheden. Boligmarkedet var før coronakrisens indtræden bundsolidt, og det lave udbud giver yderligere styrke, hvorfor vi samlet set har set priserne stige.

Relaterede artikler