Coronavirussen bliver ikke indgangen til boligmarkedet for langt de fleste

Det er fristende at tro, at prisfald på boligmarkedet vil åbne boligmarkedet op for nye førstegangskøbere. Virkeligheden er dog desværre, at selv med prisfald på 10% ændres de samlede omkostninger meget lidt som følge af de lave renter, hvorfor det for langt de fleste ikke vil betyde meget.

Historiske konverteringsbølger giver højeste antal lånetilbud fra realkreditten i 14 år

Det er fristende at tro, at prisfald på boligmarkedet vil åbne boligmarkedet op for nye førs­te­gangs­kø­be­re. Virkeligheden er dog desværre, at selv med prisfald på 10% ændres de samlede omkostninger meget lidt som følge af de lave renter, hvorfor det for langt de fleste ikke vil betyde meget.

Vores seneste prognose lyder at huspriserne skal ned med 3 procent, mens Det Økonomiske Råd, er mere pessimistiske, og ser i deres seneste prognose, at boligpriserne vil falde med 8,2%. Uanset om det bliver 3% eller 10%, vil det ikke åbne nye dele af boligmarkeder op for mange førs­te­gangs­kø­be­re.

Et gennemsnitligt hus 140 kvadratmeter kostede ved udgangen af sidste år knap 2 mio., og med et prisfald på 10% vil det betyde, at husets pris falder med knap 200.000 kr. Det er mange penge, men det betyder ikke meget for de samlede lå­neom­kost­nin­ger. Ser vi på boligbyrden, altså hvor stor del af den disponible indkomst, der går til at finansierer boligen, vil selv prisfald på 10% ikke betyde meget for boligbyrden. Boligbyrden var i slutningen af 2019 25% af den disponible indkomst, og med et prisfald på 10% falder dette kun til 23% af den disponible indkomst. Det vil naturligvis betyde, at der på marginalen er nogen, der får mulighed for at købe et hus, de ikke kunne før. For langt de fleste vil det dog ikke gøre den store forskel.

Prisen på boligen er naturligvis bestemmende for omkostningerne, men i øjeblikket er renterne historisk lave, og det betyder også, at skulle man spare 10% på et typisk hus, vil det i fi­nan­si­e­rings­ø­je­med ikke betyde meget. Det som er afgørende for, hvorvidt man har råd til at købe bolig, er om man er i arbejde, hvad ens løn er og hvilken rente, man kan finansiere til.

Det er dog klart at står man med også og skal sælge en bolig vil prisfald på 10% bestemt kunne mærkes, og vil sandsynligvis også have betydning for hvad man kan købe efterfølgende.

Hele analysen kan læses her

Analysen er omtalt i Børsen 26. marts 2020

Relaterede artikler