Stigende rentebetalinger

Boligejernes rentebetalinger er næsten fordoblet på to år. De stiger stadig, men det værste ser dog ud til være overstået.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal fra Nationalbanken viser, at boligejerne betalte 5,5 mia. kr. i rente og bidrag på deres realkreditlån i januar. Boligejerne betalte dermed 82 mio. kr. mere end i december.

Boligejernes ren­te­be­ta­lin­ger på realkreditlån er steget i 21 måneder ud af de seneste 24 måneder. I den periode er de vokset med hele 95%, hvor de for to år siden betalte 2,8 mia. kr.

Boligejernes ren­te­be­ta­lin­ger er næsten fordoblet på to år. Og de stiger stadig. Det er gået voldsomt stærkt, og det er en rentekraft, der trækker milliarder ud af boligejernes pengepunge. Det kan mærkes hos boligejerne. De markant højere ren­te­be­ta­lin­ger kommer både af, at boligejere med variabel rente har fåret ny og højere rente, samt boligejere med fast rente har lagt om til en højere rente. Det værste ser dog ud til være overstået.

Den gennemsnitlige rente inkl. bidrag på boligejernes realkreditlån lød på 3,40% i januar. For en måned siden var det 3,35%. Og til sammenligning var den gennemsnitlige rente inkl. bidrag på 1,52% for blot to år siden. Bidragssatsen er i perioden faldet en smule, så stigningen skal helt og alene tilskrives en stigning i renterne.

Stigningen i renterne kommer som følge af den kraftige ren­te­for­hø­jel­ser fra cen­tral­ban­ker­ne for at få bugt med den høje inflation. Der er i dag kommet langt bedre styr på inflationen, og vi har derfor også set ren­testig­nin­ger­ne falde betydeligt til ro. Og tilmed være vendt til små rentefald over de seneste måneder. Vi forventer, at 2024 vil byde på ren­tes­ænk­nin­ger hos cen­tral­ban­ker­ne, og det vil også smitte af på boligejernes renter.

Størstedelen af boligejerne med variabel rente har fået ny og væsentligt højere rente gennem 2022 og 2023. De fleste havde en rente i minus for to års tid siden, hvor den i dag er tæt på 4%. Samtidig har mange boligejere med fast rente valgt at konvertere lånet for at høste kursgevinsten ved at optage et nyt lån med en højere rente. Den toneangivende rente på fastforrentede lån skød i vejret fra 2% i starten af 2022 til i dag at være 4%.

Relaterede artikler