Usædvanlig ro på salgsskiltene på boligmarkedet

Det er ellers sæson for flere varer på hylderne hos ejendomsmæglerne.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Det er ikke usædvanligt, at boligpriserne stiger i marts. Tager vi højde for sæson er prisstigningen i marts derfor mere afdæmpet, men der er stadig prisstigninger at spore på huse og sommerhuse. Sæ­son­kor­ri­ge­ret steg huspriserne med 0,6% og sommerhuse med 0,9%. Lejligheder oplevede omvendt et lille fald på -0,2%, når vi tager højde for sæson. Men det er samtidig det mindste månedlige prisfald på lejligheder gennem de seneste ni måneder, så også her er der faldet mere ro på.

Boligmarkedet vågner lidt igen. Vi ser lige nu et mindre comeback, hvor priserne stiger, og handlerne også ser ud til at være i en smule fremgang. Og selvom man altid skal være påpasselig med at konkludere for meget på en enkelt måneds stigning, så peger flere dele på, at der går i den lidt bedre retning for boligmarkedet igen.

Baggrunden er, at der er faldet mere ro på renten, som ellers gav massiv modvind sidste år. Samtidig viser den økonomiske usikkerhed for danskerne heller ikke lige så skarpe tænder som tidligere, hvor inflationen sugede købekraft ud af danskerne. Det giver plads og rum til, at boligmarkedet leverer et mindre comeback.

I februar blev der handlet 5.100 bolighandler med huse, lejligheder og sommerhuse. Det er 10% flere end i januar, og der var fremgang at spore for samtlige boligtyper. I et historisk perspektiv ligger bolighandlerne dog fortsat til den lave side. I forhold til sidste år blev der handler omkring 20% færre boliger i februar og sammenlignet med 2021 er det næsten 50% færre handler.

Boligpriserne har haft kraftig pil ned i de foregående mange måneder. Huspriserne nåede at falde i 8 måneder og er således i dag 10% lavere end toppen sidste år. Lej­lig­heds­pri­ser­ne er faldet i 9 forudgående måneder, hvor de er nede med 11% fra toppen. Det er noget, som kan mærkes på friværdierne. Et gennemsnitligt hus er i Danmark faldet med 240.000 kr. i pris siden toppen, og lejligheder er i gennemsnit dykket med mere end 300.000 kr. De mærkbare prisfald kommer ovenpå en periode med kraftige prisstigninger. Det betyder, at prisfaldene først og fremmest spiser af den prisstigning, som fandt sted inden. Boligpriserne er sendt tilbage til det, som de var i begyndelsen af 2021.

Selvom boligpriserne steg i marts, er det ikke usandsynligt, at prisfaldene vender retur. Ren­te­ud­vik­lin­gen spiller en enorm rolle for den nærmeste fremtid på boligmarkedet. Vi er dog ikke i tvivl om, at de største prisfald har fundet sted, hvilket dagens tal også indikerer.

Relaterede artikler