Svag stigning i udbuddet af boliger

Normalt vrimler salgsskiltene frem i foråret, men effekten er mindre i år. Sælgerne holder sig lidt tilbage, og samtidig er der skruet mere op for salget igen. Det betyder, at der ikke rigtig for alvor kommer mere på hylderne hos mæglerne.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal fra Boligsiden viser, at antallet af salgsskilte på boligmarkedet steg med 3% i april. Det er en lille stigning for årstiden, hvor foråret ellers typisk leverer væsentligt flere boliger til salg.

Tager vi højde for sæson, så faldt udbuddet omvendt med -1% i april. Det kommer i forlængelse af en tilsvarende sløv udvikling i salgsskiltene i marts. Boligudbuddet er skrumpet med -2,5% i løbet af marts og april, når der tages højde for sæson. Det er især udbuddet af lejligheder og sommerhuse, som udvikler sig usædvanligt langsomt for årstiden.

Udbuddet af boliger overrasker en smule. Normalt vrimler salgsskiltene frem i foråret, men effekten er mindre i år. Sælgerne holder sig lidt tilbage, og samtidig er der skruet mere op for salget igen. Det betyder, at der ikke rigtig for alvor kommer mere på hylderne hos mæglerne. Så hvis man havde håbet på et nyt læs af boliger at vælge mellem som boligkøber, så er man måske blevet en smule skuffet. Udviklingen er lidt usædvanlig for årstiden.

Der står i dag et salgsskilt i forhaven på 30.902 huse, mens 6.836 lejligheder står til salg. Er man på udkig efter et sommerhus, er der 4.783 sommerhuse til salg.

Boligkøberne har dog stadig en god håndfuld boliger at vælge mellem. Sammenlignet med sidste år er udbuddet af boliger vokset med 8.500 boliger. Det svarer til en stigning på 25%. Så det er ikke en komplet håbløs situation for boligkøberne, selvom de måske havde håbet på lidt mere. Det er især hus- og lej­lig­heds­mar­ke­det, som har oplevet at få flere salgsskilte end for et år siden, mens som­mer­hus­mar­ke­det har oplevet en mindre fremgang.

Det mådeholdne udbud af boliger vil være med til at holde en hånd under priserne. Priserne faldt mærkbart i sidste halve år af 2022, men er steget igen på det allerseneste. Når udbuddet stiger, får køberne bedre kort på hånden, mens sælgerne omvendt får ringere kort på hånden. Men en opbremsning i udbuddet vil standse noget af den effekt, som ellers har påvirket boligpriserne negativt gennem det seneste år tid. Vi forventer, at de største prisfald på boligmarkedet har fundet sted. Siden toppen sidste år er priserne på huse i gennemsnit faldet med 10%, mens lej­lig­heds­pri­ser­ne er dykket med 11%. Modvinden til boligmarkedet kom især fra højere renter, høj inflation og øget økonomisk usikkerhed.

Relaterede artikler