Mere end 5.500 bolighandler i april

Boligmarkedet viser stadig bedre takter. Der er en lille underliggende fremgang i handelsaktiviteten, hvor handlerne de seneste tre måneder har ligget 18% højere end i de foregående tre måneder, hvis man tager højde for sæson.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal fra Boligsiden viser, at der blev handlet 5.544 huse, lejligheder og sommerhuse i april. Det er 820 færre end i marts, hvilket svarer til et fald på 13%. Fordelt på boligtyper, blev der handlet 3.594 huse i april, mens der blev handler 1.241 lejligheder og 709 sommerhuse.

De færre bolighandler i april kommer dog ikke som nogen overraskelse overhovedet. Det er helt normalt, at der er færre handler i april i forhold til marts. Og tager man højde for de normale sæsonudsving, så steg han­del­sak­ti­vi­te­ten omvendt i april med 1%. Fremgangen er særligt trukket af lej­lig­heds­mar­ke­det.

Boligmarkedet viser stadig bedre takter. Der er en lille underliggende fremgang i han­del­sak­ti­vi­te­ten, hvor handlerne de seneste tre måneder har ligget 18% højere end i de foregående tre måneder, hvis man tager højde for sæson. Samtidig stiger priserne så småt igen. Der er med kort sagt kommet lidt mere solskin til boligmarkedet efter en mørk periode gennem efteråret og vinteren.

I efteråret ramlede handlerne ned og ramte i november det laveste i et årti. Samtidig nåede priserne at falde med i omegnen af 10%. Men siden er der kommet mere forårsstemning på boligmarkedet med flere handler og stigende priser.

Den fornyede fremgang på boligmarkedet har baggrund i, at der er faldet ro på ren­testig­nin­ger­ne. Samtidig er den økonomiske situation også lysnet lidt igen med fortsat fremgang i beskæftigelsen og en foreløbig udeblivelse af en potentiel hård tilbagegang i dansk økonomi. Det giver mere ro på hus­hold­nings­bud­get­ter­ne og øger appetitten for at købe bolig.

Trods fremgang i han­del­sak­ti­vi­te­ten, så er handlerne fortsat markant lavere end i de foregående år. I april blev der handlet 13% færre boliger i forhold til samme måned sidste år. Og sammenlignet med i 2021 er handlerne faldet med 43%. Vi skal helt tilbage til 2014 for at finde en april måned med så få bolighandler. Boligmarkedet blev ramt af en ny virkelighed i 2022 med mærkbare ren­testig­nin­ger, højere energipriser og økonomisk usikkerhed. Det er nu den selvsamme modvind, som har stabiliseret sig og resulterer i lille fornyet fremgang til markedet.

Relaterede artikler