Flere huse til salg i foråret

Antallet af salgsskilte bevæger sig tilnærmelsesvist sidelæns. En ligefrem kedelig udvikling. Under overfladen er der alligevel lidt nyt at hæfte sig ved. Der er nemlig stor forskel på huse, lejligheder og sommerhuse.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal fra Boligsiden viser, at antallet af salgsskilte på boligmarkedet steg med 619 boliger i maj, hvilket svarer til en stigning på 1,5%. Tager vi højde for sæson, er der tale om en lidt mindre stigning på 0,9%. Foråret er normalt sæson for flere boliger til salg, men dette år har leveret en mindre stigning end normalt. Udbuddet er gennem for­års­må­ne­der­ne skrumpet med -1,5%, når vi tager vi højde for sæson.

Antallet af salgsskilte bevæger sig til­nær­mel­ses­vist sidelæns. En ligefrem kedelig udvikling. Sælgerne er mere tilbageholdne, og der samtidig er skruet en anelse op for salget. Det betyder, at hylderne hos ejen­doms­mæg­ler­ne antalsmæssigt står nogenlunde uforandrede.

Det lave udbud af boliger er med til at holde en hånd under priserne. Priserne er begyndt at stige igen, hvor både marts og april bød på prisstigninger. Når udbuddet stiger, får køberne bedre kort på hånden, og ligeså den anden vej rundt, når udbuddet falder. En opbremsning i udbuddet bremser noget af den effekt, som ellers har påvirket boligpriserne negativt gennem det seneste år tid med et stigende udbud.

Det er især udbuddet af lejligheder og sommerhuse, som har udviklet sig usædvanligt langsomt for årstiden. Her er udbuddet skrumpet med henholdsvis -10% og -3% på blot tre måneder, når der tages højde for sæson. Omvendt ser det ud for villa- og rækkehuse, hvor antallet af salgsskilte er vokset med 1% med højde for sæson.

Under overfladen er der alligevel lidt nyt at hæfte sig ved. Der er nemlig stor forskel på, hvilke boligtyper vi retter blikket efter. Er man på jagt efter et nyt hus, så er der kommet en del mere at vælge mellem. Også mere end hvad sæsonen tilsiger. Er man derimod på udkig efter en lejlighed eller sommerhus, så er der ikke særlig meget at vælge mellem. Så havde køberne håbet på et ordentligt læs af nye lejligheder og sommerhuse at vælge mellem, så må man være skuffet.

Der står i dag et salgsskilt i forhaven på 31.184 huse, mens 6.759 lejligheder står til salg. Er man på udkig efter et sommerhus, er der i dag 4.878 sommerhuse til salg.

Selvom udbuddet bevæger sig sidelæns, så har boligkøberne dog stadig en god håndfuld boliger at vælge mellem. Sammenlignet med sidste år er udbuddet af boliger vokset med næsten 8.000 boliger. Det svarer til en stigning på 23%. Det er især huse, som der er kommet mere at vælge af, mens lej­lig­heds­mar­ke­det også følger nogenlunde med op i forhold til for et år siden. Som­mer­hus­mar­ke­det ligger derimod bundfladt.

Relaterede artikler