Flest boliger til salg i mere end tre år

Der står lige nu flest boliger til salg i mere end tre år. Først sneg udbuddet sig langsomt op gennem 2022, og nu tager den så endnu et trin op. Det giver køberne flere valgmuligheder i jagten på drømmeboligen.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Boligsiden viser, at der i dag står 46.041 boliger til salg, hvilket er det højeste siden maj 2020.

Antallet af Til-salg skilte på boligmarkedet steg med 2.100 boliger i september. Det svarer til en stigning på 5%. Det er ikke usædvanligt, at udbuddet af boliger stiger i efteråret. Men også hvis vi tager vi højde for sæson, steg udbuddet af boliger med 2%.

Der står lige nu flest boliger til salg i mere end tre år. Først sneg udbuddet sig langsomt op gennem 2022, og nu tager den så endnu et trin op. Det giver køberne flere valgmuligheder i jagten på drømmeboligen. Og det er som sådan fornuftigt nok, da udbuddet har været ekstremt lavt. For bare et par år siden havde køberne meget få boliger at vælge mellem. Men på to år er det vokset med 30%.

Trods stigningen er det dog heller ikke sådan, at køberne decideret vælter sig i boliger. I en historisk kontekst er antallet af boliger til salg stadig til den lave side. Sammenligner vi med for 4-5 år siden er udbuddet i runde tal stadig 10%-20% lavere.

De historisk set fortsat få boliger til salg har holdt en hånd under priserne. Det svagt voksende udbud kan dog lette lidt af presset på priserne. I løbet af det seneste halve år er huspriserne steget med knap 4%, mens lejligheder er steget med næsten 6%. Når udbuddet er begrænset, så har køberne ringere kort på hånden, og det kan skubbe til priserne i opadgående retning. Den seneste tids prisstigning kommer efter en hård periode for boligmarkedet med stigende renter, høj inflation og økonomisk usikkerhed, hvor priserne faldt med omkring 10% for både huse og lejligheder.

I dag har 33.356 huse et salgsskilt i forhaven mod 32.059 for en måned siden. For lejligheder er udbuddet steget til 7.588 fra 6.955. Antallet af sommerhuse til salg er vokset til 5.097 fra 4.930 for en måned siden. For alle tre boligtyper er der tale om et stigende udbud, også når man tager højde for sæson.

Relaterede artikler