Færre lejligheder står til salg

Farten tager til på lejlighedsmarkedet. Der er flere handler, priserne stiger igen, og der er få valgmuligheder for køberne. Der er virkelig ikke særlig meget at vælge mellem. Lejlighedsmarkedet har været præget af markante prisfald det seneste år.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal fra Finans Danmark viser, at der er stadig færre lejligheder at vælge mellem for overvejende boligkøbere. Ved udgangen af maj stod der 6.311 ejer­lej­lig­he­der til salg, hvilket er omkring færre end for en måned siden. Det er nu femte måned i træk med fald i antallet af salgsskilte på lej­lig­heds­mar­ke­det, når man tager højde for sæson. I den periode er udbuddet skrumpet med knap 1.100 lejligheder, hvilket svarer til et fald på 14%.

Farten tager til på lej­lig­heds­mar­ke­det. Der er flere handler, priserne stiger igen, og der er få valgmuligheder for køberne. Der er virkelig ikke særlig meget at vælge mellem. Lej­lig­heds­mar­ke­det har været præget af markante prisfald det seneste år. Netop den prisjustering betyder, at købere og sælgere igen finder hinanden til en handel. Alene i maj steg lej­lig­heds­pri­ser­ne i Hovedstaden med 3%. Det er altså ret pænt og vidner om et tidligere ramt marked i bedring.

For huse voksede udbuddet af boliger med 266 boliger i maj. Udbuddet af huse er vokset pænt det seneste år og er i dag på det højeste i tre år. Men de seneste måneder i stigningen imidlertid bremset helt op. Som­mer­hus­mar­ke­det fik 110 nye salgsskilte i maj. Her svæver udbuddet rundt omkring det laveste siden 2005. Især udbuddet af lejligheder og sommerhuse, som udvikler sig usædvanligt langsomt for årstiden. Historisk set har boligkøberne stadig ganske få boliger at vælge mellem. Det er især dem, som er på jagt efter en lejlighed eller et sommerhus, så står det trægt til. Det er lidt nemmere for husjægere, men her er det heller ikke ligefrem sådan, at markedet svømmer over af salgsskilte.

Det lave udbud er med til at holde en hånd under priserne, som er begyndt at stige igen. Udbudspriserne steg på samtlige boligtyper i maj, viser dagens tal. For huse steg udbudspriserne med 1,0%. Lej­lig­heds­pri­ser­ne steg 0,6% og som­mer­huspri­ser­ne med 1,3%. Og han­delspri­ser­ne stiger og er gået frem i de seneste tre måneder. Når udbuddet er lavt, så har sælgerne bedre kort på hånden. Og opbremsning i udbuddet standser noget af den negative effekt, som ellers har påvirket boligpriserne gennem det seneste år tid med et stigende udbud.

Der står i dag et salgsskilt i forhaven på 29.119 huse, mens 6.311 lejligheder står til salg. Er man på udkig efter et sommerhus, er der i dag 4.548 sommerhuse til salg.

Selvom udbuddet bevæger sig sidelæns, så har boligkøberne dog stadig en god håndfuld boliger at vælge mellem. Sammenlignet med sidste år er udbuddet af boliger vokset med omkring 6.100 boliger. Det svarer til en stigning på 18%. Det er især huse, som der er kommet mere at vælge af, mens lej­lig­heds­mar­ke­det også følger nogenlunde med op i forhold til for et år siden. Som­mer­hus­mar­ke­det ligger derimod bundfladt.

Relaterede artikler