Danskernes gæld i boligen skrumper

Mange boligejere barberer restgælden ved at omlægge deres fastforrentede lån, og det er sammen med en lavere aktivitet på boligmarkedet med til at hive realkreditgælden ned. Faldet i de fastforrentede lån er så kraftigt, at danskernes samlede realkreditgæld nu er faldet de seneste syv måneder i træk.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal fra Nationalbanken viser, at danskernes re­al­kre­dit­gæl­den skrumper. I marts havde danskerne realkreditlån i boligen for samlet 1.739 mia. kr. Det er -11 mia. kr. mindre end måneden før, og det er samtidig 7. måned i træk med fald i re­al­kre­di­t­ud­lå­net. Sammenlignet med for et år siden er danskernes gæld i boligen barberet ned med hele 50 mia. kr.

Danskernes realkreditgæld er på mærkbar tilbagegang. Mange boligejere barberer restgælden ved at omlægge deres fastforrentede lån, og det er sammen med en lavere aktivitet på boligmarkedet med til at hive re­al­kre­dit­gæl­den ned. Faldet i de fastforrentede lån er simpelthen så kraftigt, at danskernes samlede realkreditgæld nu er faldet de seneste syv måneder i træk.

I forhold til for et år siden er de fastforrentede lån faldet med -164 mia. kr. Omvendt vinder de variabelt forrentede lån markant frem og er vokset med 114 mia. kr. Det betyder, at lån med variabel rente i dag står for 52% af danskernes realkreditlån, hvor andelen var 44% for et år siden.

Boligejerne tager igen den variable rente til sig. Hvad der for kort tid siden var ganske upopulært og virkede som en unødvendig usikkerhed for mange, er i dag blevet ganske populært og virker til at være attraktivt for mange. Det er nogle meget markante bevægelser, der er sket indenfor danskernes boliglån det seneste år.

En står del af årsagen til bevægelserne i danskernes boliglån skyldes den mærkbare rentestigning. En betydelig del af fremgangen for de variabelt forrentede lån kommer således fra fastforrentede lån, der er blevet omlagt som følge af ren­testig­nin­ger­ne. Ved at omlægge har mange boligejere med fast rente skåret en stor del af restgælden på deres lån og i forbindelse med den manøvre har en del valgt variabel rente i stedet. Renten på et fastforrentet lån er i dag på 5%, mens renten på variabel rente ligger i omegnen af 3,5%.

Relaterede artikler