Boligpriserne stiger fortsat

Boligmarkedet er i den grad vågnet op. Boligpriserne stiger betragteligt, og handelsaktiviteten begynder også at røre på sig igen. Det sker efter en tung og hård vinter på boligmarkedet, hvor priserne faldt med i omegnen af 10%.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Boligsiden viser, at boligpriserne steg i maj. Og ganske mærkbart på især lejligheder og sommerhuse. Huspriserne steg på landsplan i gennemsnit med 0,9% og lej­lig­heds­pri­ser­ne med 1,9%. Den største stigning fandt sted på sommerhuse, som steg i pris med i gennemsnit 2,4%. Også hvis vi tager højde for sæson, steg boligpriserne i maj.

Det er tredje måned i træk, at boligpriserne stiger. De seneste tre måneder er huspriserne steget med knap 3% og lej­lig­heds­pri­ser­ne med næsten 4%, mens som­mer­huspri­ser­ne har taget mere end 6% på sig. Det sker efter en lang periode med prisfald, hvor priserne på huse dykkede i 8 måneder og på lejligheder i 9 måneder i træk.

Boligmarkedet er i den grad vågnet op. Boligpriserne stiger betragteligt, og han­del­sak­ti­vi­te­ten begynder også at røre på sig igen. Det sker efter en tung og hård vinter på boligmarkedet, hvor priserne faldt med i omegnen af 10%. Men markedet er lige nu i gang med et comeback. Baggrunden er mere ro på ren­testig­nin­ger­ne, og samtidig er den økonomiske situation blevet bedre end for bare et halvt år siden. Det betyder, at flere boligkøbere igen melder sig på boligmarkedet.

De største prisstigninger de seneste måneder har været på lejligheder og sommerhuse. Det er også her, hvor udbuddet af boliger er ekstremt lavt. De få salgsskilte på lejligheds- og som­mer­hus­mar­ke­det er med til at øge priserne. Det giver køberne ringere kort på hånden med få valgmuligheder.

Boligpriserne havde i efteråret og vinteren pil ned. Både hus- og lej­lig­heds­pri­ser­ne er trods de seneste måneders stigning stadig 8% lavere end sidste år, hvor de toppede. Det betyder, at boligpriserne i dag er faldet tilbage til begyndelsen af 2021. Som­mer­huspri­ser­ne er alene faldet med 2% og sendt tilbage til foråret 2022.

Også handlerne er så småt i fremgang efter gedigne slag sidste år. I april blev der handlet mere end 5.500 boliger, og tager man højder for sæson, så har der været fremgang i han­del­sak­ti­vi­te­ten de seneste fem måneder i træk. Trods fremgangen er handlerne dog stadig markant lavere end i de foregående år. I april blev der handlet 13% færre boliger i forhold til samme måned sidste år, og sammenlignet med i 2021 er handlerne faldet med 43%.

Trods den seneste stigning i priserne, så er det seneste års samlede prisfald noget, som ikke er gået ubemærket hen på boligejernes friværdier. Et gennemsnitligt hus er faldet i pris med 200.000 kr. i pris siden toppen, og lejligheder er i gennemsnit dykket 230.000 kr. Sommerhuse er der alene skåret 40.000 kr. af prisen.

Relaterede artikler