Boligpriserne steget i et halvt år

Både hus- og lejlighedspriserne steg i august. Det er altså lidt af et comeback ovenpå den stride modvind i slutningen af sidste år, som bød på meget få handler og mærkbare prisfald.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Boligsiden viser, at hus- og lej­lig­heds­pri­ser­ne steg i august. Når vi tager højde for sæson, steg lej­lig­heds­pri­ser­ne med 0,9% og huspriserne med 0,2%. Uden sæ­son­kor­rek­tion steg lejligheder med 0,2%, mens huspriserne kun havde marginal pil op, men ikke desto mindre stigning på begge fronter.

Boligpriserne er nu steget uafbrudt i et halvt år. Det er altså lidt af et comeback ovenpå den stride modvind i slutningen af sidste år, som bød på meget få handler og mærkbare prisfald. Der er nu kommet ro på renterne og lidt mere ro på den økonomiske situation, og det har givet køberne mere blod på tanden. Vi har derfor set fornyet han­del­sak­ti­vi­tet og nu også prisstigninger gennem det seneste halve år.

I løbet af de seneste seks måneder er huspriserne steget med 3,8% mens lejligheder er steget med 5,6%. Det seneste halve års stigning i priserne kommer efter en hård periode sidste år, hvor priserne faldt med i omegnen af 10% for både huse og lejligheder.

Han­del­sak­ti­vi­te­ten på boligmarkedet er steget de seneste 8 måneder i træk, når man tager højde for sæson. I juli blev der handlet flere end 5.800 boliger, hvilket er 22% flere end samme måned sidste år. Aktiviteten begynder så småt at minde om tiden før corona.

Gennem 2022 drønede renterne i vejret, og den økonomiske usikkerhed var massiv med voldsomt eskalerende energipriser og tårnhøj inflation. Men 2023 har i overvejende grad været præget af, at renterne har bremset opturen, mens inflationen er faldet og det økonomiske bagtæppe har vist sig som solid med fortsat stigende beskæftigelse. Det har givet fornyet interesse for at købe bolig.

Som­mer­huspri­ser­ne faldt i august med 0,1%. Det er anden måned i træk med faldende som­mer­huspri­ser. Priserne på sommerhuse steg dog pænt gennem foråret og ligger fortsat næsten 5% højere end tidligere på året, hvor de ramte bunden. Som­mer­hus­mar­ke­det har klaret sig ganske fornuftigt set i lyset af de hårde udfordringer med højere renter og høj inflation, som har presset danskernes pengepunge.

Relaterede artikler