Boligpriserne fortsætter faldet ind i 2023

I 2022 så vi det største prisfald i mere end et årti, og det er med al tydelighed ikke færdigt.

Realkreditinstitutterne gav 22.153 lånetilbud i september

Nye tal fra Boligsiden viser, at boligpriserne faldt i januar. Huspriserne faldt med 1,0% i januar, og det samme gjorde lej­lig­heds­pri­ser­ne. Dermed fortsætter den dårlige stime med prisfald på boligmarkedet ind i 2023, som begyndte i midten af 2022. Siden toppen sidste år er huspriserne faldet med samlet 10%, mens lej­lig­heds­pri­ser­ne er dykket 11%.

Boligmarkedet fortsætter den dårlige stime. I 2022 så vi det største prisfald i mere end et årti, og det er med al tydelighed ikke færdigt. Indtil videre er der skåret 250.000 kr. af prisen på et hus på 140 kvadratmeter i Danmark. Lejligheder er i gennemsnit dykket med 310.000 kr. siden toppen. Og det her er alene gennemsnitlige betragtninger. Der er områder, hvor faldet er over 1 mio. kr.

I en tid med prisfald på boligmarkedet skal man samtidig huske på, at det kommer efter en periode med kraftige prisstigninger. Tager vi det med i beregningen, så er boligpriserne i dag på niveau med det, som de var i starten af 2021.

Særligt ren­testig­nin­ger­ne rammer boligmarkedet. Da vi gik ind i 2022, lød renten på et fastforrentet lån på 2%, mens renten i dag er steget til 5%. De højere renter gør det dyrere at finansiere drømmeboligen, og for nogle kan det betyde, at boligdrømme simpelthen må opgives. I mange andre tilfælde må der skrues ned for bo­ligam­bi­tio­ner­ne ved at købe mindre, af en anden kvalitet eller forsøge at presse prisen ned. Alt sammen giver et nedadgående pres på boligpriserne. Hertil har boligmarkedet oplevet modvind fra højere energipriser, høj inflation samt større usikkerhed for den økonomiske fremtid.

Den lavere interesse for at købe bolig ses også tydeligt på han­del­sak­ti­vi­te­ten, som er faldet betragteligt. De færre boligkøb betyder samtidig, at der kommer flere salgsskilte. De flere salgsskilte er med til at lægge pres på priserne, da det giver boligkøberne mere at vælge mellem og sælgerne flere konkurrenter.

Vi forventer, at boligpriserne vil fortsætte faldet. På landsplan forventer vi, at huspriserne står overfor yderligere fald på 5%-10%, mens lej­lig­heds­pri­ser­ne kan falde yderligere 10% eller mere. Prisfaldet vil især være udtalt i og omkring de større byer.

Relaterede artikler