30% flere salgsskilte på boligmarkedet i 2022

Det er den kraftigste stigning i boligudbuddet i 16 år.

Fremgang for boligpriserne i april – men stadig lavere end førkriseniveau

Nye tal fra Finans Danmark viser, at antallet af salgsskilte på boligmarkedet lyder på 40.037 i december. Boligudbuddet faldt ganske vist i december med 3,2%, men det er normalt for årstiden, og tager vi højde for den sæson, så steg boligudbuddet i stedet med 1,2%.

Det samlede resultat for 2022 ender samlet set med, at boligudbuddet er steget med 9.122 boliger, hvilket svarer til en stigning på 29,5%. Det er særligt omkring de store byer, at boligudbuddet er steget. Over det seneste år er der kommet 116,5% flere huse til salg i landsdelen København By, mens udbuddet af lejligheder er steget med 69,1% i Københavns Kommune og 49,5% i Aarhus Kommune.

30% flere salgsskilte er der kommet til i 2022, og det er den kraftigste stigning i boligudbuddet i 16 år. De mange ekstra salgsskilte kommer som følge af, at interessen for at købe bolig er droslet mærkbart ned året igennem i takt med, at modvinden er sat ind på boligmarkedet. Det er især de stigende renter, som har leveret stød til boligmarkedet.

Med de aktuelle tal er boligudbuddet det højeste i mere end 2 år. Men det kommer også fra et udgangspunkt, som var det laveste siden 2006, og ser vi på december i 2019, så er boligudbuddet fortsat -17% lavere i december i år. Det stødt voksende udbud kommer af, at flere potentielle boligkøbere har mistet appetitten på boligkøb. I 2022 præsterede boligmarkedet det laveste antal handler i 8 år, hvor det især var efteråret og vinteren, som trak ned kraftigst ned.

Den megen modvind til boligmarkedet kommer på baggrund af stigende renter, højere udgifter til energi, høj inflation og øget usikkerhed om fremtiden. Det har samlet set også trukket luft ud af boligpriserne, som også har haft mærkbar pil ned de seneste måneder.

I dagens udgivelse er der også kommet friske tal for udbudspriserne. Prisen på udbudte huse faldt med -0,6% i december, mens de udbudte lejligheder faldt med -0,4%.

Udbudspriserne på huse og lejligheder falder for fjerde måned i streg i december, og er i perioden faldet med godt 3%. Som udgangspunkt lyder det gunstigt for køberne, at de har mere at vælge i mellem og til lavere priser. Det er dog også blevet markant dyrere at finansiere boligkøbet efter de kraftige ren­testig­nin­ger sidste år, mens også livet i boligen er blevet dyrere. Der er altså træk i begge ender af rebet, og den samlede pakke for boligkøberne er derfor ikke bedre målt på samtlige parametre.

Relaterede artikler