13.000 boliger skiftede hænder i 1. kvartal

Der er fornyet fremgang på boligmarkedet. Selvom det fortsat er i den spæde ende, så peger meget på, at boligmarkedet ramte bunden allerede før årsskiftet.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal fra Finans Danmark viser, at 13.015 boliger skiftede hænder i 1. kvartal. Det fordeler sig på 8.688 parcel- og rækkehuse, 3.076 ejer­lej­lig­he­der og 1.251 sommerhuse.

Der var 3.347 flere bolighandler i 1. kvartal i forhold til kvartalet før. Det er dog ikke usædvanligt med fremgang i handlerne på den tid af året, men også hvis man tager højde for sæson, var der flere bolighandler i 1. kvartal. Det gælder for alle tre boligtyper.

Der er fornyet fremgang på boligmarkedet. Selvom det fortsat er i den spæde ende, så peger meget på, at boligmarkedet ramte bunden allerede før årsskiftet. Det var så også noget af en bund, hvor han­del­sak­ti­vi­te­ten dykkede til det laveste i omkring et årti. Nu går det så småt frem igen, uden dog at være en euforisk stemning, men fremgang er fremgang. En del tyder samtidig på, at også priserne har ramt bunden for denne ombæring.

Boligpriserne fortsatte faldet i 1. kvartal som helhed, når vi ser på huse og sommerhuse. Huspriserne faldt med -0,4% og som­mer­huspri­ser­ne med -3,0%. Ejer­lej­lig­he­der holdt derimod stand med uændrede priser i gennemsnit i forhold til kvartalet før.

Især ren­testig­nin­ger satte spor på boligmarkedet sidste år. Gennem 2022 skød renterne i vejret, hvor et fastforrentet lån steg fra 2% til momentvist omkring 6%. Også energipriserne buldrede op i 2022, mens den økonomiske usikkerhed voksede. Det var alt sammen med til at lægge låg på antallet af bolighandler og sende boligpriserne ned.

Mere friske data fra Boligsiden viser imidlertid, at også boligpriserne er begyndt at stige igen på det seneste. I marts, april og maj er priserne steget. På de tre måneder er huspriserne steget med næsten 3% og lej­lig­heds­pri­ser­ne med knap 4%. Som­mer­huspri­ser­ne er steget mere end 6%.

Den nye, om end stadig spæde, fremgang på boligmarkedet har baggrund i, at der er kommet ro på ren­testig­nin­ger­ne. Også den økonomiske situation er lysnet lidt igen. Beskæftigelsen stiger fortsat til nye rekordhøjder, og dansk økonomi har foreløbig sneget sig udenom større krise og recession. Det giver mere ro på hus­hold­nings­bud­get­ter­ne og giver lige nu mere appetit for boligkøb.

Relaterede artikler