Boligpriserne stiger for 18. måned i træk
Prisstigningerne drosler dog gradvist ned.
Nye tal fra Boligsiden viser, at boligpriserne steg i oktober. Det tegner sig dermed for den 18. måned i træk med stigende boligpriser. I oktober steg huspriserne med 0,04%, som dog kun er marginalt, mens lejlighedspriserne steg med 0,2%.
Efter en hæsblæsende og højtflyvende tid peger rigtig meget på en blød landing for boligmarkedet. Prisstigningerne er gradvist droslet ned og ligger nu på sit laveste i halvandet år, men vi taler immervæk stadigvæk om stigninger, som blot er fladet ud.
Det seneste halvandet års prisstigninger skæpper godt i boligformuen hos boligerne. På halvandet år er huse såvel som lejligheder steget med 19% i pris. Det giver for et gennemsnitligt hus i Danmark en forøgelse i boligens pris på 380.000 kr. For lejlighedsejere betyder det i gennemsnit en øget boligformue på 440.000 kr. Det dækker dog naturligvis over betragtelig geografiske forskelle.
Gassen er imidlertid gået en hel del ud af ballonen på boligmarkedet på det seneste, hvor prisstigningerne ligger på det laveste niveau i halvandet år. Tidligere på året var den månedlige prisstigning oppe og runde 2% for både huse og lejligheder, og det skal så sammenlignes med disse måneders prisstigninger, som kun ligger marginalt over 0.
Det langsommere tempo på boligmarkedet ser ud til at have bidt sig fast. Mange danskere har allerede fået opfyldt deres boligdrømme gennem det seneste års tid, og så er coronaeffekten fordampet af med genåbningen og normaliseringen. Vi forventer ikke, at den seneste smittestigning og udsigt til nye restriktioner kommer til at påvirke boligpriserne. Hertil er renterne steget, og endelig er priserne steget så markant gennem det seneste års tid, at færre har mulighed og formentlig også lyst til at være med.
Retter vi blikket på sommerhuse, så faldt priserne i oktober med 1,3%, hvilket kommer ovenpå et prisfald måneden før på 1,7%. Det betyder, at sommerhuspriserne er faldet næsten 3% på to måneder. Dog viser sommerhuse generelt større prisudsving. Samtidig er det sæsonmæssigt betonet, at sommerhuspriserne har det sværere i løbet af efteråret, hvor efterspørgslen damper af. Derfor skal man ikke tillægge de seneste måneders fald alt for stor betydning, og tager vi højde for sæsonudsving i sommerhuspriserne, så er faldet i oktober også markant mildere end det, som de rå tal giver udtryk for. I det tilfælde er der tale om prisfald på i omegnen af 1% over de seneste to måneder og altså ikke de 3%, som kommer frem ved de ikke-sæsonkorrigerede tal.