Boligmarkedet sætter farten endnu et gear op - prisstigninger tager til i styrke
Måneden bød på en stigning i huspriserne på 1,3%, mens lejlighedspriserne steg 2,0%
Nye tal fra Boligsiden viser, at boligpriserne steg mærkbart i februar. Måneden bød på en stigning i huspriserne på 1,3%, mens lejlighedspriserne steg 2,0%. Sommerhuspriserne tikkede 2,1% op. Det er i sig selv mærkbare stigninger på blot en enkelt måned, og hertil kommer de i forlængelse af 9 forudgående måneder med stigninger. Det løber sammenlagt op i betragtelige størrelser.
Sammenligner vi med for et år siden, er prisen på huse 9,2% højere i gennemsnit, mens lejlighedspriserne er steget med 11,7%. Sommerhuspriserne er i samme periode steget 12,7%. Det seneste års betragtelige prisstigninger har sendt boligpriserne op i nye rekorder, og styrken er tilmed taget til på det seneste.
Boligmarkedet har i 2021 sat farten endnu et gear op, og det giver næring til den snigende bekymring for, at den høje fart kan afspore boligmarkedets virkelighedssans. Vi er der dog ikke endnu, men lad mig være ærlig og sige, at det går for stærkt på boligmarkedet, og vejen hen til at komme ude af trit med virkeligheden er immervæk blevet kortere. Efterspørgslen er tårnhøj, og det udgør sammen med det laveste udbud i 15 år den perfekte cocktail for eskalerende priser. Vi må og skal simpelthen til at se en stigning i udbuddet, hvilket jeg også forventer kommer til at ske. Men sker det ikke, så vil bekymringen også blive mere udtalt. Beroligende er dog, at vi på det seneste har set flere nye boligannoncer end normalt, men også sælgerne har fået blod på tanden, hvor udbudspriserne har fået et nøk op.
Prisstigningerne er aktuelt de højeste siden midten af 00’erne, uden dog at være i nærheden af dengang. Op mod finanskrisen nåede de årlige prisstigninger op på omkring 25% for huse og 30% for lejligheder.
Vi forventer, at farten på boligpriserne vil aftage over det kommende år i takt med at udbuddet i højere grad imødekommer den ekstremt sultne køberskare. Sælgerlysten er nemlig også steget med mange nye boligannoncer, og det vil fungere som en ventil til at lukke noget luft ud af et presset boligmarked. Typisk ser vi et øget udbud gennem foråret, og i år bliver - forhåbentlig - ingen undtagelse. Kommer vi dog ikke til at se en stigning i boligudbuddet, som er et grundelement i vores prognose om et lavere gear på boligmarkedet, så kan priserne fortsætte den aktuelle optur med den aktuelt høje hastighed. Det vil øge risikoen for, at boligpriserne bliver slået ud af kurs med virkeligheden.
Priserne er steget 500.000 - 1.000.000 kr. i København på et år
Med dagens tal i hånden er et hus i gennemsnit blevet 190.000 kr. dyrere på blot et enkelt år. Det er en anseelig sum på så kort tid. Bag gennemsnitstallet gemmer der sig dog væsentlige regionale forskelle. De største gennemsnitlige prisstigninger har været at finde i hovedstadsområdet, hvor huspriserne Københavns By i gennemsnit er øget med præcist 1 mio. kr. på et år. Ser vi på Københavns Omegn er priserne steget med 500.000 kr. Det er i kraftig modsætning til blandt andet Sydjylland og Vestjylland, hvor priserne også er steget, men alene med noget, der minder om 50.000 kr.
Ser vi på lejlighedsmarkedet, er lejlighedspriserne i gennemsnit steget med 270.000 siden sidste år. Her er det også Hovedstaden som med længder går forrest med prisstigningerne. Rundt regnet er en lejlighed i København By steget 500.000 kr. i gennemsnit siden sidste år.