Boligejerne er blevet en kvart million rigere i 2021

Der er mærkbare geografiske forskelle på, hvor meget boligejerne har tjent på prisstigningerne i 2021.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Boligejerne er blevet en kvart million rigere i 2021

Nye tal fra Boligsiden viser, at boligpriserne steg i november. Pris­stig­nin­ger­ne er at spore hos både huse og lejligheder, og dermed stiger priserne for begge boligtyper for 19. måned i træk. I november steg huspriserne med 0,2%, mens lej­lig­heds­pri­ser­ne steg med 0,5%. Som­mer­huspri­ser­ne lå stort set fladt i november, dog med lille pil op.

Lægger vi pris­stig­nin­ger­ne i november oveni årets øvrige prisstigninger, betyder det, at boligejerne er blevet mere eller mindre forgyldte i 2021. Regner vi på et hus på 140 kvadratmeter er prisen i gennemsnit steget med 240.000 siden årsskiftet. For lejligheder på 80 kvadratmeter er den gennemsnitlige prisstigning 260.000 kr., mens sommerhusejere i gennemsnit har kunne se prisen stiger med 250.000 kr. i år. For sommerhuse er der regnet på et hus på 90 kvadratmeter.

Boligmarkedets optur skæpper godt i boligejernes formuer, som i gennemsnit har kunne læne sig tilbage og observere, at deres bolig i runde tal er blevet en kvart million rigere i 2021 i gennemsnit. Det er vel at mærke en formue på papiret og altså ikke mønter i hånden, men det ændrer ikke ved, at der er betragtelige stigninger i boligejernes formuer.

Der er mærkbare geografiske forskelle på, hvor meget boligejerne har tjent på pris­stig­nin­ger­ne i 2021. Deler vi op mellem landets fem regioner, så er det med længder boligejere i Region Hovedstaden, som har oplevet den største stigning på papiret, når boligformuen skal gøres op. Her er prisen på huse i gennemsnit steget med 650.000 kr. i 2021. Herefter følger Region Sjælland med 240.000 kr., mens både Region Midtjylland og Region Syddanmark har tilføjet 110.000 kr. til boligformuerne i gennemsnit. I bunden ligger Region Nordjylland med 100.000 kr.

Priserne stiger stadig på boligmarkedet, men der er ingen tvivl om, at gassen er gået af ballonen og pris­stig­nin­ger­ne er fladet mærkbart ud. Gennem efteråret er priserne steget med det langsomste i 1½ år. Det gælder for både huse og lejligheder. Det langsommere tempo på boligmarkedet har bidt sig fast, og det er positivt. Hastigheden var tidligere på året alt for høj, hvilket øger risikoen for at bringe boligmarkedet ud af balance, så derfor er den langsommere prisudvikling kærkommen. Det langsommere tempo kommer af, at mange danskere har fået opfyldt boligdrømmen, mens det stærkeste coronaeffekter på boligmarkedet er fordampet. Vi forventer ikke, at den seneste smittestigning og udsigt til nye restriktioner vil påvirke boligpriserne nævneværdigt. Samtidig er renterne i dag højere end tidligere i 2021, og endelig er priserne steget så markant gennem det seneste års tid, at færre har mulighed og formentlig også lyst til at være med.

Relaterede artikler