Vildt år på boligmarkedet fortsætter ufortrødent
Dog flad udvikling i priserne fra august til september.
Dugfriske tal fra Danmarks Statistik viser, at boligpriserne fortsætter sit vilde ridt opad, selvom der isoleret set er tale om en flad udvikling i priserne fra august til september for både huse og lejligheder. Tager vi et lidt bredere perspektiv, så stiger priserne på huse med 3,3 pct. og på lejligheder med 3,8 pct. fra 2. kvartal til 3. kvartal. Handelsaktiviteten tager syvmileskridt i september, hvor der blev handlet 5.590 huse og 1.955 lejligheder på landsplan. Det betyder, at der blev handlet 15 pct. flere huse og 16,6 pct. flere lejligheder end samme måned sidste år.
Den vilde optur på boligmarkedet fortsætter. Efter et kortvarigt dyk i priserne i krisens indledning, har priserne på både huse og lejligheder i den grad haft pil op siden da. Priserne er således steget med 3,8 pct. på huse og 4,3 pct. på lejligheder siden februar. Prisernes himmelflugt skyldes i høj grad et udbud, som er faldet markant gennem flere måneder, hvor udbuddet af boliger er på det laveste niveau i 14 år.
Hvis vi zoomer ind på handelsaktiviteten, så er der i årets første ni måneder handlet i alt 43.852 huse og 15.140 lejligheder, hvor der i samme periode sidste år blev handlet 39.257 huse og 13.974 lejligheder. Det svarer til en stigning på henholdsvis 11,7 og 8,3 pct., og vidner om, at handelsaktiviteten er braget igennem i årets første ni måneder, og det får altså udbuddet af boliger til at falde, når danskerne ikke i samme grad sætter nye boliger til salg.
Ser vi fremad, så forventer vi, at de gode takter på boligmarkedet vil fortsætte, men at tempoet vil falde. Boligpriserne vil altså stadig stige den kommende tid, da det lave udbud ikke vender lige foreløbigt. Vi forventer også, at der fortsat vil blive handlet boliger, men bolighandlen vil komme ned i gear, da køberne ikke har det samme at vælge imellem længere. På trods af højere priser er vi ikke bange for situationen på boligmarkedet, da vi ser boligmarkedet være ganske robust. For det første er kreditvæksten i dag relativt afdæmpet, og danskerne vælger derudover de sikre lån med fast rente. Dertil er boligbyrden, altså hvor stor del af den disponible indkomst der går til bolig, historisk lav grundet de lave renter – boligpriserne er altså ikke ude af trit med den økonomiske virkelighed, som de var op til finanskrisen i 00´erne.