Nu rammer de første prisfald på boligmarkedet

I marts faldt huspriserne med -0,5% i forhold til februar.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Udbuddet rasler ned mens priserne fortsat stiger

Netop of­fent­lig­gjor­te boligpristal fra Boligsiden viser, at marts bød på de første spæde prisfald på boligmarkedet i forbindelse med Coronakrisen. I marts faldt huspriserne med -0,5% i forhold til februar. Det giver dog ikke megen mening at tale om marts måned som helhed, eftersom store dele af landet blev lukket ned omkring halvvejs i måneden. Isolerer man den sidste halvdel i måneden, er der således tale om et prisfald på huse på mærkbare -2%.

De første spæde prisfald på boligmarkedet i forbindelse med Coronakrisen er landet, og det her kommer for en periode til at gøre ondt - rigtig ondt. Jeg forventer, at vi aktuelt ser ind i et boligmarked, som mere eller mindre går i dvale, og det vil trække priserne med ned over den kommende tid. Og med et første prisfald på 2% over blot et par uger, så kan det blive midlertidigt grumt. Når det er sagt, så er mit klare hovedscenarie, at boligmarkedet kommer på fode igen allerede i indeværende år i takt med, at landet gradvis åbnes op igen. For mange er det ikke en boligdrøm, som er bristet, men derimod en boligdrøm, som er udskudt for en periode. Det betyder, at vi mod årets anden halvdel igen vil se han­del­sak­ti­vi­tet og stigende priser efter det aktuelle dyk. Men under alle omstændigheder ser vi ind i et år, som vil byde på det første årlige prisfald på huse i 7 år. For året som helhed er vores forventning dog, at prisfaldet i procent kan tælles på én hånd.

De nuværende prisfald kommer på baggrund af nedslag i de udbudspriser, som blev sat inden Coronakrisen. Krisen har dybest set forældet de tidligere priser. Vi vil over den kommende periode fortsætte med at se prisnedslag af en vis størrelse i den begrænsede mængde bolighandler, som der vil være. Herefter vil de nye udbudspriser være præget af et lavere niveau sammenlignet med før krisen, og altså i højere grad reflektere den økonomiske virkelighed, så vi står i nu - og ikke for et par måneder siden.

Det helt store joker for boligmarkedet lige nu er den økonomisk usikre fremtid, ikke mindst jobsikkerheden. Så længe ledigheden stiger med den fart, som aktuelt er tilfældet, og fremtiden er omgivet af tåge, så vil boligkøberne være meget til­ba­ge­hol­den­de. Alene den seneste måneds tid er ledigheden steget med mere end 40.000 personer, hvilket er en enorm stigning på så kort tid. Men når le­dig­heds­stig­nin­gen for alvor bremser op, og vi kommer på den anden side igen, som er min primære forventning mod sensommeren, så vil vi også se et boligmarked vende tilbage med mere aktivitet og stigende priser ovenpå et markant dyk. Det er klart, at såfremt det her bliver en langvarig recession, som ikke er hovedscenariet, så taler vi også om en væsentlig mere negativ historie for boligmarkedet.

Trods den usikre fremtid, så står boligmarkedet står i en god og robust ud­gangs­po­si­tion. De mange års prisstigninger har alene været moderate, gældskvoten i hus­hold­nin­ger­ne er nedbragt ovenpå mange års opsparing, og så burger vi endnu en begrænset del af indkomsten på boligudgifter set i et historisk perspektiv. Hertil er ren­tesik­ker­he­den bragt markant op gennem en lang periode. Boligmarkedet står med andre ord robust til den modvind, som rammer lige nu.

Lej­lig­heds­pri­ser­ne steg 0,3% i februar, men også her forventer vi, at Coronakrisen vil sætte markante spor. Vi tror på et årligt prisfald på en god håndfuld procent, hvor dykket over den kommende tid bliver endnu større, men samles op igen i 2. halvår.

Relaterede artikler