1%-lånet på vej ud af spil – handler over kurs 100
1%-lånet har p.t. en gennemsnitskurs på 100,05.
Totalkredits 1 pct. lån med afdrag har netop nu en gennemsnitskurs på 100,05 – altså over 100. Holder det niveau dagen ud, så lukker lånet for tilbud i morgen. Det vil så bane vejen for et comeback til 0,5 pct. lånet, som p.t. har en kurs i omegnen af 96,7. Allerede i går så vi 1 pct. lånet storflirte med kurs 100, men dagen endte med en gennemsnitskurs på 99,9. Derfor er lånet åbent for tilbud i dag, men kan altså lukke for tilbud i morgen, hvis det nuværende kursniveau over 100 holder dagen ud.
Hvis dagen ender med, at 1 pct. lånet går over kurs 100 og dermed lukket for tilbud, så har boligejerne et yderst fornuftigt alternativ i baghånden. 0,5 pct. lånet er nemlig allerede på hylderne hos Totalkredit og har aktuelt en kurs omkring 96,7. Rentefaldet er godt nyt for konverteringsovervejende boligejere og for de mange, der køber bolig i øjeblikket.
Vi er halvvejs inde i oktober, som byder på en opsigelsesfrist ved udgangen af måneden. Her gør det seneste rentefald det en spids mere oplagt for boligejere med 2 pct. lån eller derover at overveje en omlægning af sit realkreditlån. Og får vi 0,5 pct. lånet blot et par kurspoint op, hvor det aktuelt handler i omegnen af 96,7, så begynder en omlægning også at blive attraktiv for visse boligejere med 1,5 pct. lån. Og det vil naturligvis skubbe til konverteringsaktiviteten, hvor vi så i højere grad vil kunne begynde at tale om konverteringsbølger igen.
Har man i dag et 2 pct. lån med afdrag med en restgæld på 1 mio. kr. og omlægger det til et nyt 0,5 pct. lån, så sparer man ca. 200 kr. om måneden efter skat. Omkostningen i form af gebyr og kurstab er ”tjent hjem igen” på ca. 5 år.
Indlåsningsrisikoen er fortsat et vigtigt opmærksomhedspunkt på 0,5 pct. lånet
Med det nylige serieskift på realkreditobligationerne den 1. september, er der dog et vigtigt opmærksomhedspunkt, som boligejerne skal have for øje, når de skal vælge finansiering. For med nye obligationsserier følger den såkaldte indlåsningsrisiko. Og i det nye 30-årige 0,5 pct. lån er der p.t. kun udstedt for ca. 0,3 mia. kr. En tommelfingerregel for, hvornår en serie er uden risiko for indlåsning er, når seriestørrelsen runder 5 mia. kr. For små seriestørrelser på en obligation betyder rent faktisk, at man som boligejer risikerer at indfri lånet til en højere kurs, end man ellers kunne have forventet, og det derfor bliver dyrere at indfri lånet. Det har altså betydning i det øjeblik, hvor en boligejer skal sælge sin bolig eller omlægge sit realkreditlån.